ΗΠΑ- Ρωσία πολεμούν στη Συρία, όπως το 1945 πολεμούσαν στο Βερολίνο

Σε απόσταση λίγων μιλίων στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μάχονται σε ξεχωριστές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους – αλλά και σε μια στρατηγική μάχη μεταξύ τους, η οποία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας έφθασε σε άλλο ένα κρίσιμο σημείο την περασμένη εβδομάδα όταν ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία στρατός

του Bashar al-Assad έφτασε στην πόλη Deir Ezzor στον Ευφράτη, σπάζοντας μια ισλαμική πολιορκία που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Περαιτέρω ανατολικά απέναντι από τον ποταμό, και εξακολουθούν να κρατούνται από τους τζιχάντ, βρίσκονται κάποια από τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας, τα οποία εξακολουθούν να ελέγχονται από τους τζιχαντιστές.

Και ακόμα πιο πέρα. είναι τα σύνορα με το Ιράκ -εδάφη κρίσιμα για τους άλλους κύριους υποστηρικτές του Assad. Οι Ιρανοί παρέχουν πολλά από τα στρατεύματα αυτά. Σε αντάλλαγμα, θέλουν ένα χερσαίο διάδρομο σε φιλικά χέρια κατά μήκος του οποίου μπορούν να ασκήσουν επιρροή και να παραδώσουν όπλα, από την Τεχεράνη προς τη Μεσόγειο. Αυτό είναι μια εξέλιξη που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, κυρίως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, θέλουν απεγνωσμένα να αποτρέψουν.

Λίγες μέρες αργότερα ήρθε η αμερικανική απάντηση. Οι πολιτοφυλακές που έχουν εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ εξαντλημένες από τη δική τους μάχη εναντίον του ISIS στην πρωτεύουσα της τζιχάντ, Raqqa, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν με ταχύτητα μια διαδρομή προς τον Deir Ezzor. Προχώρησαν 150 μίλια σε 24 ώρες, δήλωσε η συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερους από έναν Ρώσους παρατηρητές, υπάρχει ένας προφανής ιστορικός παραλληλισμός.

"Είναι σαν τη μάχη για το Βερολίνο, όπου τα σοβιετικά στρατεύματα προχώρησαν από τη μία πλευρά και οι Σύμμαχοι από την άλλη", δήλωσε ο Φραντς Κλίντσεβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής άμυνας στο ανώτατο κοινοβούλιο της Ρωσίας. Αναφερόταν στην κλιμακωτή φάση του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι δυο υπερδυνάμεις πολεμούσαν τον ίδιο εχθρό, τους ναζί, αλλά και ανταγωνίζονταν για τον έλεγχο της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα