Η ξηρασία οδηγεί και πάλι την Κένυα στο κατώφλι του ΔΝΤ

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κένυας δήλωσε ότι αναμένει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σκοπό μια νέα διευκόλυνση -αναδιάρθρωση χρέους, η οποία θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες.

«Συζητήσαμε τη γενική κατεύθυνση» στην έδρα του

Ταμείου στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Patrick Njoroge την Τρίτη σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες».

Ο Njoroge δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια διευκόλυνση ευθυγραμμισμένη με αυτό που είχε σχεδιαστεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση σοκ, κατά την οποία τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση συνήθων μέτρων. Η προηγούμενη διευκόλυνση της Κένυας ύψους 1,5 δισ. δολαρίων έληξε τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχει βιασύνη όσον αφορά τις ανάγκες του ισοζυγίου πληρωμών, δήλωσε ο Njoroge. Η Κένυα θέλει να έχει την κυριότητα του προγράμματος και των πολιτικών που το υποστηρίζουν. «Αυτό συζητάμε», είπε.

Το κράτος αυτό της Ανατολικής Αφρικής είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου τσαγιού στον κόσμο, κι αυτό το προϊόν αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές ξένου νομίσματος, και αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που αφήνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια. Η κυβέρνηση προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 6,3% φέτος, αλλά εάν οι βροχοπτώσεις που καθυστερούν, καταλήξουν να είναι «σοβαρή ξηρασία», θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Njoroge.

Keywords
Τυχαία Θέματα