Οι λαϊκιστές, έχουν πρόβλημα με τις κεντρικές τους τράπεζες σε Ιταλία, ΗΠΑ κλπ...

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, αισθάνεται το βάρος μιας λαϊκιστικής επίθεσης εναντίον ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, με το πιστωτικό ίδρυμα του οποίου προΐσταται, στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έχει ανεχθεί επανειλημμένες παρεμβάσεις από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, οι οποίοι έριξαν το βάρος στην τοποθέτηση μελών

της διοίκησης και αμφισβήτησαν την κυριότητα της τράπεζας σε χρυσό αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώα, ο διοικητής αναμένει μια εκτεταμένη κυβερνητική επίθεση, καθώς το κοινοβούλιο προετοιμάζεται για νέο γύρο ελέγχου εναντίον του θεσμικού οργάνου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

"Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ιταλία", δήλωσε ο Gianni Toniolo, καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο Luiss University της Ρώμης. "Αυτό θέτει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα σε αμφισβήτηση - την Τράπεζα της Ιταλίας, τις ρυθμιστικές αρχές, το τραπεζικό σύστημα."

Οι ιταλικοί λαϊκιστές δεν είναι μόνοι, στα προβλήματα που έχουν με την κεντρική τους τράπεζα, όπως δείχνουν οι επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, προς την Federal Reserve. Όμως, οι επικρίσεις εναντίον του ιδρύματος Visco απειλούν να το απομονώσουν, δείχνοντας πόσο δίκιο έχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος κάποτε ηγήθηκε του ίδιου θεσμού, και τώρα προειδοποιεί για τους κινδύνους τέτοιων επιθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα