Η Βόρεια Κορέα απειλεί το θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου

Πάνω από τη μισή παραγωγή πετρελαίου της Κίνας θα βρεθεί σε κίνδυνο αν κλιμακωθεί σε σύγκρουση η ένταση μεταξύ Βορείου Κορέας και των γειτονικών της χωρών στη Βόρεια Ασία, προειδοποιεί η εταιρεία συμβούλων στον τομέα της ενέργειας, Wood Mackenzie.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να σταματήσει τη ροή των εισαγωγών αργού σε Νότια Κορέα,

Ιαπωνία και Κίνα, που αθροιστικά αντιστοιχεί στο 34% του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου παγκοσμίως, τονίζεται σε έκθεση των συμβούλων της εταιρείας.

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτρέψει την απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα «για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να τα συσσωρεύει πριν από 3-4 χρόνια», αναφέρει ο Chris Graham, της Wood Mackenzie.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε παρόμοιες ενέργειες -και οι δύο χώρες έχουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να καλύψουν ζήτηση 90 ημερών. Η Ιαπωνία μπορεί να επιταχύνει την επαναλειτουργία γεννητριών πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να αντισταθμίσει τυχόν πίεση στο εισαγόμενο πετρέλαιο και αέριο, σε περίπτωση συρράξεων.

Για την Κίνα, η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου θα προσφέρει ένα «μαξιλάρι», αλλά η εγγύτητα βασικών δεξαμενών παραγωγής στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε αναταράξεις.

«Η Κίνα έχει επιλογές στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, παρότι μέχρι και το 58% αυτής θα μπορούσε να κινδυνεύει με κλείσιμο, σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων», τόνισε ο Graham.

Περίπου 1,5 εκατ. από 3,95 εκατ. βαρέλια αργού που παράγει η Κίνα κάθε μέρα, προέρχονται από τη δεξαμενή στη βόρεια Κίνα, με το πιο κοντινό πεδίο να βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Άλλο 0,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα παράγεται από τη δεξαμενή Songliao, που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα από τα σύνορα, πρόσθεσε.

Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου θα «επηρεαστούν σοβαρά» σε περίπτωση τοπικών συρράξεων που θα επηρεάσουν την Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου βρίσκεται περίπου το 65% της παραγωγικής ικανότητας διύλισης της Ασίας. Ωστόσο προσθέτει η Makenzie, «η τοπική συσσώρευση αποθεμάτων και τα αυξημένα κόστη αποθήκευσης, θα μπορούσαν κατ’ αντιστοιχία να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμο premium στην τιμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα