Κινέζος Κροίσος ετοιμάζεται να σώσει ένα έμβλημα για τους Άγγλους

Το 2009 σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, η Lotus άρχισε να χτίζει ένα νέο εργοστάσιο στην ανατολική Αγγλία με στόχο να αρχίσει την επέκταση της παραγωγής πέντε νέων μοντέλων. Μεσολάβησε όμως η χρηματοοικονομική κρίση και η παγκόσμια ύφεση με αποτέλεσμα οι ξένοι υποστηρικτές της Lotus να μην επιθυμούν να ρίξουν άλλο χρήμα στο εν λόγω έργο. Ετσι, τα νέα

αυτοκίνητα δεν βγήκαν ποτέ και οι πωλήσεις συνέχισαν να μειώνονται. Οι εργασίες στο εργοστάσιο πάγωσαν εντελώς.

Ενδεικτικά, το βρετανικό δίκτυο εμπόρων αυτοκινήτων πούλησε μόλις 11 αυτοκίνητα σε μηνιαία βάση το 2012.

Τώρα κάτι φαίνεται να κινείται. Την τελευταία τριετία η Lotus πούλησε σχεδόν 30 αυτοκίνητα τον μήνα στην εγχώρια αγορά. Τα έσοδα αυξήθηκαν χάρη σε έναν συνδυασμό μείωσης κόστους και πωλήσεων των πιο ακριβών, περιορισμένης έκδοσης μοντέλων.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι κοντά στην επιστροφή της στην κερδοφορία για πρώτη φορά από τα τέλη του '90.

Ο CEO της Jean Marc Gales επανέφερε στα κέρδη την εταιρεία και έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος.

Αυτό γιατί η Lotus βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάσωσή της από τον ίδιο Κινέζο δισεκατομμυριούχο που αγόρασε τη Volvo την κατάλληλη στιγμή, ώστε να τη βοηθήσει να τα καταφέρει μετά την επικράτηση του Brexit. Το πλειοψηφικό πακέτο (ήτοι το 51%) πωλήθηκε για 51 εκατ. στερλίνες στον όμιλο Zhejiang Geely Holding, του Li Shufu.

Η συμφωνία που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο αναμένεται να κλείσει εντός του μήνα και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τον Gales, καθώς τώρα η Lotus αποκτά έναν βασικό μέτοχο με... πολύ βαθιές τσέπες..

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η lotus ιδρύθηκε το 1952 από έναν μηχανικό ονόματι Colin Chapman, που έτρεχε και σε αγώνες ταχύτητας. Γρήγορα η Lotus άρχισε να βγάζει πολύ πετυχημένα αυτοκίνητα αγώνων που κέρδιζαν τίτλους στη Formula 1 με οδηγούς όπως οι Jim Clark, Ayrton Senna και Andretti.

Το 1982 ο Chapman πέθανε από καρδιακή προσβολή στα 54 του εν μέσω ενός σκανδάλου: η Lotus είχε προσληφθεί από τη DeLorean Car για εφαρμογές μηχανικής ωστόσο η DeLorean κατέρρευσε εν μέσω κατηγοριών για απάτη κατά της βρετανικής κυβέρνησης, με τη βοήθεια του Chapman. Ο CFO της Lotus θα πήγαινε φυλακή για τρία χρόνια.

Παρ'όλ'αυτά η Lotus εξακολούθησε να διαπρέπει στους τομείς μηχανικής, αεροδυναμικής και καινοτομίας. Εξαγοράστηκε από τη GM το 1987, η οποία όμως την μεταπώλησε στον Ιταλό επιχειρηματία και έμπορο της Ferrari, Romano Artioli, το 1993. Τρία χρόνια μετά θα έκανε το ντεμπούτο του ένα bestseller που στην κυριολεξία έσωσε τη Lotus: το Elise, που πήρε το όνομά του από την εγγονή του Artioli.

Keywords
Τυχαία Θέματα