Η Τουρκία εξέρχεται από την ύφεση καθώς αρχίζει ο μακρύς δρόμος ανάκαμψης της οικονομίας

Η Τουρκία εξήλθε από την πρώτη υφεσιακή της περίοδο κατά την τελευταία δεκαετία, χάρη στην αυξημένη δανειοδότηση από κρατικές τράπεζες, ακόμη και όταν το momentum ης οικονομίας αρχίζει να εξασθενεί και πάλι.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε (εποχικά διορθωμένο) κατά 1,3% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όταν είχε μειωθεί κατά 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Η μέση

πρόβλεψη, μεταξύ των 10 προβλέψεων σε μια έρευνα του Bloomberg ήταν για αύξηση 1,3%. Από το προηγούμενο έτος, το ΑΕΠ έχει υποχωρήσεις κατά 2,6%.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη εξαρτάται από τις προοπτικές της λίρας, η μείωση της οποίας θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα για μια οικονομία όπου οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής. Εξάλλου, υπάρχει κίνδυνος και για τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει περίπου στο 20% και εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Μια αμφισβητούμενη επανάληψη των εκλογών της Κωνσταντινούπολης τον επόμενο μήνα διατηρεί επίσης την αγορά στη γωνία.

"Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε ομαλοποίηση της οικονομικής πολιτικής και η αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές καθυστερεί οποιαδήποτε μορφή μακροπρόθεσμης ανάκαμψης", δήλωσε πριν από την ανακοίνωση των δεδομένων ο Guillaume Tresca, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole SA στο Παρίσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα