Η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας, μόλις άρχισε!

Ο κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έχει ένα φιλόδοξο συνολικό σχέδιο για τη μετατροπή της χώρας του σε πλούσια, μια τεχνολογικά προηγμένη, παγκόσμια οικονομική δύναμη. Και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν σε αυτό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή εμπορική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση Trump απειλεί να επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα, ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Πεκίνο υπόσχεται

να ανταποδώσει στα ίσια, είναι κάτι παραπάνω από απλώς μια φιλονικία γμε αντικείμενο τις περιοριστικές πολιτικές στην αγορά, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το επικό αμερικανικό έλλειμμα.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η αντιπαράθεση αντικατοπτρίζει μια κλιμάκωση της οικονομικής και στρατιωτικής αντιπαλότητας μεταξύ μιας ισχυρής χώρας, με όρους status quo και ενός από τα πιο αξιόλογα θαύματα ανάπτυξης στην ιστορία. Πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ δύο αποκλινόντων συστημάτων (ένα κρατικό, κι ένα άλλο που καθοδηγείται από την αγορά) με έντονα αποκλίνουσες παγκόσμιες απόψεις και εθνικές φιλοδοξίες. Αυτή η στρατηγική ένταση φαίνεται πιθανό να κλιμακωθεί, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η τρέχουσα διπλωματική αναμέτρηση με άξονα την επιβολή δασμών.

Είναι επίσης μια μάχη για παγκόσμια επιρροή. Ενώ οι Η.Π.Α. έχουν από καιρό επιδιώξει να διαδώσουν τη δημοκρατία και τις ελεύθερες αγορές σε άλλα έθνη, το κυρίαρχο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας μόλις αρχίζει να θέτει το δικό του μοντέλο ανάπτυξης ως εναλλακτική λύση για την ανάπτυξη των κρατών. Και ο Xi υποστηρίζει αυτή τη φιλοδοξία με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για έργα υποδομής από την Ασία μέχρι την Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν.

Keywords
Τυχαία Θέματα