Η στροφή της κυβέρνησης στη λογική της αγοράς και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΣΥΡΙΖΑ

Του Ειδικού Συνεργάτη

Ένα υπόγειο ξεκαθάρισμα λογαριασμών εξελίσσεται στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, το οποίο θα κορυφωθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα ξεκαθαριστεί και η εικόνα η οποία θα προσδιορίσει τις εξελίξεις στην οικονομία.

Η εμφανής εκδήλωση του πολέμου αυτού ήταν η δημοσίευση της -κάκιστης για την κυβέρνηση- δημοσκόπησης στην Αυγή της Κυριακής, ενώ στα σενάρια που «παίζονται» περιλαμβάνεται κατά την άποψη ορισμένων παρατηρητών και αυτό της προκήρυξης πρόωρων εκλογών

μέχρι το τέλος του χρόνου, σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά και στα δύο μεγάλα μέτωπα για την κυβέρνηση, ήτοι εάν δεν εξισορροπηθούν στο συνέδριο οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και δεν υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις στο θέμα του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.

Το οικονομικό μέτωπο βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης, καθώς στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι τα περιθώρια απόκλισης από τις μνημονιακές πολιτικές είναι μηδενικά και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις ταχύτατα και αποτελεσματικά, ώστε να επωφεληθούν τουλάχιστον από την υποστήριξη των δανειστών και τους «καρπούς» της συμμόρφωσης που είναι η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση (αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ) και οι ρυθμίσεις για το χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες από το Μαξίμου είναι ότι σχεδιάζεται ανασχηματισμός ο οποίος αφενός θα σηματοδοτεί μια πολιτική στροφή προς το κέντρο, με πρόσωπα από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, ενώ θα διευκολύνει και την υλοποίηση των δεσμεύσεων, με υπουργούς που θα «πιστεύουν» στις ιδιωτικοποιήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων και θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν ταχύτατα και χωρίς παλινωδίες τις απαραίτητες πολιτικές προς όφελος της αγοράς, έστω κι αν αυτές έχουν φιλελεύθερο πρόσημο.

Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος και μάλιστα δύο ειδών:

Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα έχουν απομακρύνει το ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του και την ιδεολογική συγκρότησή του και φοβούνται ότι με την στροφή που σχεδιάζει το Μαξίμου προς την λογική της «οικονομικής αποτελεσματικότητας» το κόμμα θα χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία. Έτσι, λένε, οι επικριτές του Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρηθεί μεν στην εξουσία κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά όταν έρθουν οι εκλογές θα συντριβεί, χωρίς να είναι σε θέση να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο ως σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξελίσσεται όμως και μια κόντρα η οποία αφορά περισσότερο τα πρόσωπα και τα κέντρα εξουσίας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη με ιστορία και βαρύτητα στο χώρο βλέπουν τις ισορροπίες να γέρνουν σε βάρος τους και υπέρ του Μαξίμου και του Νίκου Παππά. Είναι χαρακτηριστική και η παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος με συνέντευξη του στην κομματική εφημερίδα «Εποχή» την περασμένη Κυριακή μίλησε για τη σημασία του κόμματος («η λέξη κλειδί είναι το κόμμα», είπε χαρακτηριστικά) και τη σχέση του με την κοινωνία, υπονοώντας σαφώς ότι χρειάζονται πιο συλλογικές διαδικασίες.Η άλλη πλευρά, με τη σειρά της, καταλογίζει στον κ. Δραγασάκη τα λάθη στο θέμα των τραπεζών και την απώλεια του ελέγχου τους.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα ισορροπήσουν οι διαφορετικές τάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στην ουσία θα προσδιορίσει και το εύρος και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν τα πράγματα στην οικονομία το επόμενο διάστημα κυρίως σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις.

Επιπλέον, μένει να φανεί εάν θα κερδίσουν έδαφος και τα σενάρια διαφυγής από την «έξοδο κινδύνου», τα οποία υποστηρίζουν κάποιοι που βλέπουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει σημαντικές δυνάμεις και δεν αποκλείεται να του δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχει και σε έναν ευρύτερο κυβερνητικό σχηματισμό, καθώς πιστεύουν ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει με την πρώτη θέση, αλλά θα έχει σημαντικές δυσκολίες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα