Στα 280 ευρώ «το κεφάλι» η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά;

Κονδύλι 5 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί για την περσινή μεταφορά από τα νησιά 18.000 προσφύγων, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το κείμενο της πρόσκλησης της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για το προσφυγικό, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για το κονδύλι που εγκρίθηκε τώρα και που αφορά τη μεταφορά προσφύγων το διάστημα μεταξύ 31.10.2015 και 31.12.2015.

Όπως αναφέρει, η Ειδική Διαχειριστική Αρχή που ήταν να ιδρυθεί από το Πάσχα του 2015 και τελικά

ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2016, εξέδωσε με καθυστέρηση 1,5 χρόνου, πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για τη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Όπως αναγράφεται στην πρόσκληση που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια το συγκεκριμένο διάστημα είναι μόλις 18.000, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 265.000 άτομα. Από αυτά τα νούμερα προκύπτει πως αν διαιρεθεί το εγκεκριμένο κονδύλι των 5 εκατ. ευρώ με το 18.000, τότε η ακτοπλοϊκή δαπάνη κατ' άτομο φθάνει τα... 280 ευρώ! Εκτός κι αν ακολουθήσουν στο μέλλον κι άλλες παρόμοιες προσκλήσεις. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι οι πρόσφυγες πλήρωναν και εισιτήριο για να επιβιβαστούν, ενώ, όπως είχε γίνει γνωστό, εκείνη την περίοδο, οι συμβάσεις με τους πλοιοκτήτες για τη μεταφορά προσφύγων έφθαναν και τις 140.000 ευρώ.

Στην πρόσκληση, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναφέρεται ότι η συνεισφορά από την ΕΕ φθάνει το 75% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης της δράσης, δηλαδή το υπόλοιπο 25% θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι αυτό, παρά τις δεσμεύσεις κρατικών αξιωματούχων το 2015 ότι όλα τα χρήματα θα καλυφθούν από κονδύλια της ΕΕ...

Keywords
Τυχαία Θέματα