Η Σαουδική Αραβία «κατέστειλε τη διαφθορά» και «κέρδισε» $107 δισεκατομμύρια

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι έχουν επανακτήσει περίπου 107 δισεκατομμύρια δολάρια από ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως καταστολή της διαφθοράς, ταρακουνώντας την επιχειρηματική ελίτ του βασιλείου και επιβαρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Η επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς με επικεφαλής τον πρίγκιπα Mohammed Bin Salman δήλωσε ότι τα κεφάλαια που έλαβαν από 87 άτομα ήρθαν σε μετρητά, ακίνητα, εταιρείες και τίτλους. Δεν ήταν σαφές αν το ποσό εισπράχθηκε εξ ολοκλήρου. Ο πρίγκιπας Mohammed δήλωσε τον Οκτώβριο ότι

η χώρα έχει λάβει περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια.

Η επιτροπή έχει παραπέμπει περισσότερους από 60 ανθρώπους στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βασιλικού δικαστηρίου που σε κρατικά μέσα ενημέρωσης αργά την Τετάρτη.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως προσπαθεί να θέσει την αμφισβητούμενη αυτή κίνηση πίσω του, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τη δολοφονία του Jamal Khashoggi τον Οκτώβριο, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Η εκκαθάριση, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, ώθησε έναν μεγάλο αριθμό πλουσίων Σαουδάραβων να προσπαθήσουν να μεταφέρουν χρήματα από το βασίλειο ή να εκπονήσουν σχέδια να φύγουν, ανέφερε το Bloomberg News το Νοέμβριο.

Ορισμένοι υποστηρικτές του πρίγκιπα λένε ότι μια βραχυπρόθεσμη πτώση των επενδύσεων είναι ένα αποδεκτό τίμημα για μια θεμελιώδη αναθεώρηση που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο διαφανούς επιχειρηματικής κοινότητας. Αλλά οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια - που η κυβέρνηση αρνείται - και η έλλειψη διαφάνειας σε σχέση με τους συμβιβασμούς έκαναν την όλη επιχείρηση να μοιάζει περισσότερο με εκβιασμό.

Δεκάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας και επιχειρηματικοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση στο ξενοδοχείο Ritz Carlton στο Ριάντ.

Η λίστα των γαλαζοαίματων και επιχειρηματιών που φυλακίστηκαν περιελάμβανε τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο Πρίγκιπα Alwaleed bin Talal, ο οποίος απελευθερώθηκε μετά την υπογραφή μιας «επιβεβαιωμένης κατανόησης» και του Σαουδάραβα-Αιθίοπα δισεκατομμυριούχου Mohammed Al Amoudi, ο οποίος απελευθερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα