Η προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

«Εμπειρίες από τον ΟΤΕ: Εξυγίανση και ιδιωτικοποίηση» είναι ο τίτλος ενός ολιγοσέλιδου βιβλίου του Παναγή Βουρλούμη που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Το περιεχόμενό του αποτελείται από τρία διαφορετικά κείμενα-ομιλίες του πρώην τραπεζίτη και ισχυρού άνδρα του ΟΤΕ που έγιναν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Ο Π. Βουρλούμης αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη θητεία του στον ΟΤΕ

σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και την εξυγίανσή του. Γράφει για τα προσκόμματα που αντιμετώπισε από την τότε πολιτική ηγεσία, αλλά και από μερίδα εργαζομένων που ήταν αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση.

Επίσης, καταφέρεται ενάντια στο πελατειακό κράτος το οποίο, όπως γράφει, όσο υφίσταται καθιστά αδύνατη τη σωστή διαχείριση μιας επιχείρησης από το Δημόσιο.

Το πιο ενδιαφέρον είναι το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου, όπου περιγράφει την προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ. Ο Π. Βουρλούμης δεν αναφέρει ονόματα, αλλά είναι φανερό ότι ο Α. για τον οποίο γράφει είναι ο αείμνηστος Βγενόπουλος και ο φίλος του, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού στον οποίο επίσης αναφέρεται, ίσως είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Μεταξύ άλλων, ο Π. Βουρλούμης περιγράφει ότι ετοίμασαν με συνεργάτες του τότε υπουργού Οικονομικών τη διάταξη που τροποποίησε το νομικό πλαίσιο ώστε να σταματήσουν τα σχέδια του Α.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο κ. Βουρλούμης, ενώ θυμάται εντυπωσιακές λεπτομέρειες, δεν έχει αφιερώσει ούτε μία λέξη στην εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων Γερμανός από τον Οργανισμό, την κρατικοποίηση δηλαδή μιας ιδιωτικής εταιρείας λίγο πριν πουληθεί ο ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Πιθανόν βέβαια η απουσία κάποιας αναφοράς να οφείλεται στην αποσπασματικότητα της αφήγησης καθώς το βιβλίο είναι προϊόν τριών διαφορετικών κειμένων.

*Όπως δημοσιεύτηκε στην στήλη «εντόκως» στο Business Stories της 12ης Μαρτίου

Keywords
Τυχαία Θέματα