Η προειδοποίηση της Αθήνας για το προσφυγικό και ο παρασκηνιακός πόλεμος

Η Ελλάδα προσπαθεί να ξεφύγει από την ευρωπαϊκή απομόνωσή που της έχει επιβληθεί κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, προειδοποιώντας παράλληλα για την ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να υπάρξει στη χώρα εάν τα σύνορα προς τα βόρεια παραμείνουν κλειστά.

Η ελληνική κυβέρνηση κατήγγειλε το γκρουπ των χωρών, το οποίο υπό την άτυπη ηγεσία της Αυστρίας σταματά την ροή προσφύγων στα σύνορά του, και απαίτησε την επιβολή των κανόνων μετακίνησης των προσφύγων ανά την επικράτεια της Ευρώπης.

Ο Ιωάννης Μουζάλας, υπουργός

Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε πως "η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει Λίβανος της Ευρώπης, αποθήκη ψυχών", πριν από τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Η προσφυγική κρίση έχει δημιουργήσει μία σπάνια διπλωματική συμμαχία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αφού οι δύο χώρες προσπαθούν να βρουν μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική γραμμή για την επίλυση του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, αντιτίθενται στο γκρουπ που έχει συγκεντρώσει η Αυστρία και το οποίο έχει κλείσει τα σύνορα προς τις Άλπεις.

Περίπου 98.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσα σε δύο μήνες. Ο αριθμός των προσφύγων το 2015 μέσω αυτής της οδού έφτασε τους 857.000. Η Ελλάδα πιέζεται να ταυτοποιήσει, να στεγάσει και να θρέψει τους πρόσφυγες, χωρίς καμία υπόσχεση πως οι πρόσφυγες αυτοί θα προωθηθούν στα βορειότερα κράτη.

Ελλάδα λέει πάντα πως είναι αδύνατη η προστασία των συνόρων της, και αφού δεν μπορεί να το κάνει, θα το κάνουν άλλες χώρες στα δικά τους σύνορα", ανέφερε η Αυστριακή υπουργός εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner.

Η Γερμανία από την πλευρά της βασίζεται στο ΝΑΤΟ και στην ελληνοτουρκική συμφωνία για να σταματήσει η εισροή προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της λόγω της απουσίας τέτοιας μείωσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Thomas de Maiziere.

Keywords
Τυχαία Θέματα