Η πανδημία στην Ευρώπη οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην απώλεια των κερδών της εβδομάδας

Με απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,79% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 915,83 μονάδες.

H αγορά ακολούθησε την υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών στο άκουσμα της είδησης ότι η Αυστρία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή που επαναφέρει στο “σκληρό” lockdown στο εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στους επενδυτές ο φόβος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε

αυτό το μέτρο, με τη Γερμανία να είναι πιθανόν η επόμενη μεγάλη οικονομία η οποία θα προχωρήσει σε ολικό lockdown.

Αν στα σημερινά γεγονότα προσθέσουμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε, λόγω και της μειωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας να διασπάσει το πρωί το επίπεδο των 930 μονάδων, μια διάσπαση που θα έδινε την αφορμή και σε νέα χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν στην αγορά, άρα και σε νέα φρέσκα κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να κατευθύνουν την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα προς τις 960 μονάδες, τότε είναι εμφανές ότι η αγορά παρά τα θετικά σχόλια των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία και παρά τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στην σημερινή κατάθεση του προϋπολογισμού δεν έχει βρει ακόμη τους καταλύτες που θα οδηγήσουν την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα.

Το επενδυτικό κλίμα πάντως επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας καθώς η εικόνα ναι μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία αλλά παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν επανέλθει μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά την κατάθεση του προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι στην διετία 2021-22 η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 11,7%, την ώρα που τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω του κορωνοϊού ανέρχονται σε 43,3 δισεκατομμύρια ευρώ με τις επενδύσεις το επόμενο έτος να προβλέπεται πως θα αυξηθούν κατά 21,9%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,9% και η ιδιωτική κατανάλωση κατά 3% ενώ στον αντίποδα η δημόσια κατανάλωση στον αντίποδα θα περιοριστεί αισθητά κατά 2,8%, με το υπουργείο Οικονομικών να κατεβάζει ταχύτητα στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες διέγραψαν πορεία εκρηκτικής αύξησης στα χρόνια της πανδημίας.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 δισεκατομμύρια ευρώ ή 197,1% του ΑΕΠ φέτος από 206,3% του ΑΕΠ το 2020, ενώ προβλέπεται νέα βουτά στο 189,6% του ΑΕΠ (αλλά στα 355 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022.

Με την αγορά να αναμένει σήμερα την αξιολόγηση της Moody’s και την πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι αν η σημερινή πτώση στις Ευρωπαϊκές αγορές συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες και μεταδοθεί και στις υπόλοιπες αγορές παγκοσμίως. Οι οποίες, μετά το πρόβλημα με τις πληθωριστικές πιέσεις και την πιθανή αλλαγή των επιτοκιακών πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών, βλέπουν να επανέρχεται και να προστίθεται ξανά ως πρόβλημα η υγειονομική κρίση, ένα γεγονός που θα επηρεάσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο ούτε βρίσκεται στα υψηλά ετών όπως σχεδόν το σύνολο των ανεπτυγμένων αγορών ενώ το χαρακτηρίζει και η ρηχότητα της αγοράς.

Σε εβδομαδιαίες αποδόσεις ο Γενικός Δείκτης έκλεισε θετικός κατά 0,12%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,15%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,21% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 3,3%.

Στο ταμπλό τώρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,84% με τον ΟΛΠ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο να κλείνουν ήπια ανοδικά ενώ με απώλειες έκλεισε η Aegean με 2,16% και τα ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1%.

Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Jumbo, Τιτάνας, Εθνική, Σατάντης, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα έκλεισαν ήπια αρνητικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 75 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη: 

Black Friday: Με προσφορές μπαίνουν στη «μάχη» οι μεγάλες αλυσίδες 

Οι μνηστήρες του Μινιόν, ο Άραβας Σεΐχης και οι ελαιώνες της Κρήτης, το fund του Μπαχρέιν και η νέα δουλειά από την AB Βασιλόπουλος 

Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο MyCar τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη, Χρηματιστήριο Αθηνών,evropi, chrimatistirio athinon