Η παγκόσμια οικονομία εμποδίζει τα σχέδια του Ντράγκι

O κόσμος δεν συγχωρεί, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ΒoG, Mark Carney. O Mario Draghi μάλλον θα συμφωνήσει.

Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να διοχετεύει δισεκατομμύρια κινήτρων στην οικονομία κάθε μήνα, η ευρωοικονομία επεκτείνεται και η ανεργία μειώνεται. Αλλά συνάμα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές παγκόσμιες πιέσεις, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής που ασκείται λόγω της επιβράδυνσης των αναδυόμενων αγορών και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Όλα αυτά κινδυνεύουν να μειώσουν τον πληθωρισμό υπό του μηδέν.

Όλα αυτά συνδυάζονται και συνθέτουν μία νεφελώδη πολιτική. Η Κομισιόν μείωσε τις προβλέψεις της για το 2016, κάτι που σημαίνει πως ο Draghi, ο οποίος θέλει να προσέξει την σταθερότητα των τιμών, τώρα πια επανεξετάζει τα κίνητρα μήνες μόλις μετά την πρόσφατη αύξησή τους. Αν και τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας θα δείξουν πως η ευρωοικονομία αναπτύχθηκε για 11ο τρίμηνο στο τέλος του 2015, το ποσοστό θα είναι συνεσταλμένο και δεν θα αντισταθμίσει τις παγκόσμιες αποπληθωριστικές τάσεις που πλήττουν την περιοχή.

Η ευρωζώνη πιθανά βίωσε επέκταση της τάξεως του 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Η ανάπτυξη το 2015 υπολογίζεται στο 1,5%.

Παρόλα αυτά, θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί παρόμοια ανάπτυξη: Η οικονομική αυτοπεποίθηση μειώθηκε την αρχή του χρόνου, και ο δείκτης Purchasing Managers έπεσε σε χαμηλό τετραμηνου. Ο Stoxx 600 Index έχει μειωθεί κατά 11% μόνο μέσα στο 2016, ενώ ο δείκτης Sentix investor confidence μειώθηκε σε χαμηλό 12μήνου.

Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει και... προσωπικά προβλήματα, λόγω του υψηλού χρέους ορισμένων χωρών και λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η ΕΚΤ θέλει οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε οικοδομικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να υποστηριχθούν τα βασικά στοιχεία της οικονομίας.

Ανησυχώντας για το εάν ο αναμενόμενος πληθωρισμός μπορεί να εκτοπιστεί, οδηγώντας σε αρνητική πτώση και καθυστερώντας τα έξοδα που θα οδηγούσαν σε απομείωση της ζήτησης, το ΔΣ της ΕΚΤ ανέφερε πως θα αποφασίσει για περαιτέρω δράσεις στη συνάντησή του την 10η Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα