Η ώρα των αποφάσεων για την επέκταση κλαδικών συμβάσεων

Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ποιες θα είναι οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις που θα κηρυχθούν με υπουργική απόφαση γενικώς υποχρεωτικές στο σύνολο του κλάδου.

Σήμερα λήγει η προθεσμία εντός της οποίας όφειλαν οι εργοδοτικές οργανώσεις που έχουν υπογράψει 4 κλαδικές συμβάσεις, για τους όρους εργασίας στα γραφεία ταξιδίων, στα ναυτιλιακά πρακτορεία και στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις πρακτορειακές επιχειρήσεις και στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, να καταθέσουν τον κατάλογο των μελών τους ώστε να διαπιστωθεί εάν η σύμβαση καλύπτει το 51% του

συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.

Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, όπως γράφει η Καθημερινή, η υπ. Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα επεκτείνει την ισχύ της σύμβασης στο σύνολο του κλάδου.

Εκτιμάται ότι οι 4 αυτές συμβάσεις αφορούν περίπου 30.000 με 35.000 εργαζομένους, προερχόμενους κυρίως από τα γραφεία ταξιδίων, όπου εκτιμάται ότι εργάζονται πανελλαδικά περίπου 20.000 άτομα.

Σε δεύτερη φάση, όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα τεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας και του ΑΣΕ οι συμβάσεις που αφορούν τους εργαζομένους σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία κλπ, που προβλέπει βασικούς μισθούς 972 έως 1.060ευρώ, τους μισθωτούς ηλεκτρολόγους, τους τεχνικούς ραδιοφώνου, τεχνίτες ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών καθώς και εργαζόμενους σε καπνοβιομηχανίες.

Στη σειρά όμως μπαίνει και η κλαδική σύμβαση των τραπεζών, που θεωρείται σχετικά εύκολη υπόθεση αφού αφορά τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή πάντως η τύχη της διαδικασίας θα κριθεί από τις μεγάλες κλαδικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις για χιλιάδες εργαζομένους, όπως η κλαδική των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο και η οποία προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ φέτος και αύξηση τους 1,5% το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα