Μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρώπης απέναντι στα καπρίτσια του Τραμπ, αποφασίζουν Μέρκελ και Μακρόν

Μετά τις επιθέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Ευρώπη για μια σειρά θεμάτων που εκτείνονται από το εμπόριο μέχρι την κλιματική αλλαγή, η Angela Merkel και ο Emmanuel Macron αποφάσισσαν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό.

Μέσα σε 24 ώρες αυτή τη βδομάδα, η μια μετά τον άλλο, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος έκαναν κάτι που άλλες εποχές θα ήταν αξιοσημείωτες παρεμβάσεις: Κάλεσαν την Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία από τις ΗΠΑ.

Το κοινό μήνυμα ήταν ότι ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία της ηπείρου ενώπιον του Προέδρου Donald Trump και των καπρίτσιων του.

Και οι δύο ηγέτες πιέζουν την ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για θέματα όπως η άμυνα, την ώρα που οι Βρυξέλλες αξιολογούν ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής αυτονομίας. Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και των δύο χωρών αναλαμβάνουν τη συζήτηση κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι την Τετάρτη, παραμένει το ερωτηματικό αν είναι ακόμη εφικτό για μια ήπειρο τόσο αλληλένδετη με τις ΗΠΑ να αναλάβει τον έλεγχο σε αυτά τα ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα