Η ολοκλήρωση του brexit ίσως χρειαστεί πάνω από δυο χρόνια, λέει Ιρλανδός υπουργός

Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney δήλωσε ότι κατά την προσωπική του άποψη, η μεταβατική περίοδος του Brexit ενδέχεται να χρειαστεί να παραταθεί ακόμα και μετά το τέλος του 2020.

Μιλώντας σε διάσκεψη στο Δουβλίνο την Πέμπτη, ο Coveney είπε ότι το ρολόι τρέχει και πολλά ακόμα πρέπει να επιτευχθούν στις διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση ενός «λογικού» Brexit.

Η μεταβατική περίοδος θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην ΕΕ σε όλα αλλά χωρίς καμία εξουσία λήψης αποφάσεων. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν κατ' ιδίαν ότι οι συνολικά 21 μήνες θα

χρειαστεί ενδεχομένως να παραταθούν, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο σχέδιο συμφωνίας, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να εξοργίσει το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ του Brexit στη Βρετανία.

Η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στις συνομιλίες, σύμφωνα με τον Coveney. Οι Ευρωπαίοι, «δεν θα διαχωριστούμε πάνω από το πακέτο διαπραγμάτευσης», είπε.

Ο Coveney περιέγραψε το Brexit ως "τραγωδία" και πρόσθεσε ότι, ιδανικά, μεγάλο μέρος της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο status quo. Αστειευόμενος είπε ότι ήταν το προϊόν μιας στενής αγγλο-ιρλανδικής σχέσης, κι έχει έναν θείο στη Βρετανία που ψήφισε υπέρ του Brexit. "Αυτός με τον οποίο δεν μιλάω", είπε ειρωνικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα