Oι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θέλουν πίσω τους μετανάστες τους

Η ανατολική Ευρώπη δανείζεται, πια, ένα στίχο των Jackson 5, το συγκρότημα το οποίο ανέδειξε τον Michael Jackson, τη στιγμή που η μετανάστευση επηρεάζει την οικονομική αλλά και τη δημογραφική πορεία χωρών που έχουν χάσει τους εργαζόμενούς τους προς τη Δύση.

"Ι want you back" (σε θέλω πίσω), είναι το σλόγκαν της Λετονίας η οποία προσπαθεί να πείσει τους Λετονούς

που έφυγαν για να βρουν δουλειά και υψηλότερους μισθούς στη δυτική Ευρώπη, να γυρίσουν πίσω. Το αντίστοιχο πρόγραμμα της Πολωνίας προσφέρει μπόνους στην εργασία, την εστίαση και την περίθαλψη. Οι καμπάνιες αυτές έχουν ανανεωθεί μετά από το δημοψήφισμα του Brexit.

To κυνήγι καλύτερων ευκαιριών δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο. Η πτώση του Σοβιετικού μπλοκ οδήγησε και σε τεράστια μετανάστευση προς την πλουσιότερη Δύση, κάτι που έγινε και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Η Βαλτική υπέφερε περισσότερο, κάτι που δημιούργησε και περαιτέρω προβλήματα. Σε αυτά επιπροσθέτεται και το δημογραφικό, αφού ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται και οι νέες γεννήσεις μειώνονται.

Η απώλεια αυτή του εργατικού δυναμικού έχει ήδη κοστίσει στις κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης περίπου 7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο υπολογίζει πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 9% εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις και τα επόμενα χρόνια. Το Ταμείο προτείνει πως η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση για να χαλαρώσουν οι μεταναστευτικές τάσεις, αλλά και για την υποστήριξη των εγχώριων αγορών και την επανασύσταση σχέσεων με την κάθε διασπορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα