Η μεγαλύτερη μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σώζει την «παρτίδα» για τις τράπεζες

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τον ποσοτικό στόχο που είχε τεθει για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), όπως φαίνεται απ' τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΤτΕ. Και αυτό καθώς η μεγαλύτερη απ' το αναμενόμενο μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων κατάφερε να «καλύψει» την αποτυχία επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί στα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά.

Σύμφωνα με την ΤτΕ,

την 31η Μαρτίου 2018 τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα άγγιξαν τα 92,45 δισεκ. ευρώ ή 1,3 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό - στόχο.

Όπως σημειώνει η έκθεση, οι συγκριτικά καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις χαμηλότερες από το αναμενόμενο καθαρές ροές νέων ΜΕΑ, καθώς και στις υψηλότερες από το αναμενόμενο διαγραφές και εισπράξεις.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις κινήθηκαν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα με βάση το σχεδιασμό των τραπεζών ενώ και οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων είχαν μειωμένη συμβολή, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδο.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες πέτυχαν το στόχο για τα ΜΕΔ, τα οποία έφτασαν τα 63,9 δισεκ. ευρώ, όσο και ο στόχος που είχε τεθεί. Οι τράπεζες πέτυχαν μείωση των δανείων αυτών κατά 1,8% ή 1,1 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2017.

Ο δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 48,5%, υψηλότερα από το επίπεδο της πρόβλεψης για το εν λόγω τρίμηνο του 48,1%, κυρίως λόγω του μειωμένου όγκου συνολικών δανείων για την περίοδο.

Ο δείκτης ΜΕΔ βρίσκεται στο 33,6%, υψηλότερος συγκριτικά με την πρόβλεψη του 32,8%.

Η απόδοση σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για τα τρία κυριότερα χαρτοφυλάκια (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό) διαφέρει. Σχετικά καλύτερη εικόνα εμφανίζει το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, αλλά στο χαρτοφυλάκιο λιανικής οι τράπεζες δεν βρίσκονται ακόμη σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί (ποσά σε δισεκ. ευρώ):

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι εισπράξεις από ΜΕΑ προς το υπόλοιπο των ΜΕΑ (στόχος 3) κινήθηκαν λίγο χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όμως διαμορφώθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί για την περίοδο (0,8% έναντι του στόχου 0,5%).

Οι επιδόσεις για τους υπόλοιπους στόχους, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου του 2018, ήταν χειρότερες σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για την περίοδο. Συγκεκριμένα για τις περισσότερες τράπεζες παρατηρήθηκαν αρνητικές αποκλίσεις αναφορικά με τους στόχους 5, 7 και 9.

Για να διαβάσετε όλη την έκθεση πατήστε ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα