ΕΛΠΕ: Πρόβλεψη για λειτουργικά κέρδη 700 εκατ. ευρώ ετησίως στην επόμενη πενταετία

Της Μαριάννας Τζάννε

Λειτουργικά κέρδη ύψους 700-750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μέσα στην επόμενη πενταετία, εκτιμάται ότι εμφανίσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση του ομίλου κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως τονίστηκε, πέρυσι ήταν η καλύτερη χρονιά για τα ΕΛΠΕ από πλευράς αποτελεσμάτων και επιδόσεων, γεγονός που διπλασιάζει την μερισματική πολιτική της εταιρείας σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. Φέτος, τα ΕΛΠΕ

θα διανείμουν μέρισμα 0,14 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευστάθιος Τσοτσορός εκτίμησε ότι είναι πιθανόν και εντός του μήνα να υπάρξει αξιολόγηση ώστε να περάσουμε στην β΄ φάση του διαγωνισμού που είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Αναφερόμενους στις προτεραιότητες και τους στόχους του ομίλου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε τη μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους. Τόνισε όμως ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στον τομέα αυτό. Πέρσι τα Ελληνικά Πετρέλαια μείωσαν τον δανεισμό τους κατά 600 εκ. επιτυγχάνοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού που κυμαίνεται πλέον σε 3,3%, δίνοντας την δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές.

Ο κ. Σιάμισης αναφέρθηκε επίσης στην μείωση της ζήτησης ενέργειας σε μεγάλα ποσοστά τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ελλάδα και παρατήρησε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια νέα εποχή κατανάλωσης καυσίμων, στην οποία ρόλο θα έχουν και άλλες μορφές κατανάλωσης όπως η ηλεκτροκίνηση.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ομίλου, τόνισε μεταξύ άλλων την επέκταση στην αγορά φυσικού αερίου, έμφαση στις ΑΠΕ και την εξωστρέφεια, στον ενεργειακό μετασχηματισμό, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Την ανησυχία τους για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ εξέφρασαν στην έναρξη της γ.σ, οι εργαζόμενοι. Τα σωματείο εργαζομένων κατέθεσε μάλιστα υπόμνημα στο οποίο κάνει λόγο για ολοκληρωτικό ξεπούλημα της εταιρείας. «Η πώληση των ΕΛΠΕ δεν συνιστά άλλη μια ιδιωτικοποίηση αλλά ένα μείζον εθνικό έγκλημα απεμπόλησης εθνικών συμφερόντων σε ένα νευραλγικό τομέα της χώρας όπως είναι η ενέργεια. Θα αντισταθούμε στην λογική ξεπουλήματος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δις. ευρώ».

Η γ.σ αποφάσισε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την 2η Ιουλίου του 2018 και ημερομηνία έναρξης καταβολής του, την 9η Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα