Η μάχη για τα «μηχανάκια» της αγοράς

Η αγορά των τερματικών POS (Point of Sales) είναι μια αγορά σε εκρηκτική ανάπτυξη δεδομένων και των γενικότερων συνθηκών. Τα μεγέθη της μέσα σε λίγο διάστημα κατά την διάρκεια των μηνών που επακολούθησαν της επιβολής περιορισμών στη χρήση μετρητών λόγω capital controls εκτοξεύτηκαν φτάνοντας σήμερα σε ένα εκτιμώμενο αριθμό 320 χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή και ο πληθυσμός των παικτών που προσφέρουν τερματικά μεγαλώνει

και ο ανταγωνισμός ενισχύεται.

Αλλά, τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια; Ποια είναι η επόμενη μέρα; Μια πρώτη αρχική εκτίμηση κάνει λόγο για ένα ταβάνι γύρω στις 500 χιλιάδες τερματικά για όλη τη χώρα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια (εκτός και αν το υπουργείο Οικονομικών μας διαψεύσει με την αποφασιστικότητα του σε σχέση με τις "ομάδες υψηλού κινδύνου"). Πάντως, το θέμα που απασχολεί κυρίως τα τραπεζικά στελέχη δεν είναι τόσο ο αριθμός των τερματικών όσο η αύξηση του μέσου όρου συναλλαγών ανά τερματικό.

Σήμερα η γεωγραφία των παρόχων έχει ως εξής: Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από 5 εταιρείες (3 ελληνικές και 2 διεθνείς με θυγατρικές στην Ελλάδα).

Πρόκειται, για την Cardlink, την First Data, την Euronet, την EDPS και την Mellon. Οι προαναφερόμενες παρέχουν τερματικά απευθείας στις επιχειρήσεις ή μέσω σύστασης από τράπεζα.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τρεις τράπεζες (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής) και μια αδειοδοτημένη απο την Κεντρική Τράπεζα εταιρεία Viva Υπηρεσίες Πληρωμών που λειτουργεί ως Ίδρυμα Έκδοσης Ηλεκτρονικού Χρήματος για λειτουργία εντός EOX-31. Και οι τέσσερεις παρέχουν τερματικά για ίδιον λογαριασμό στα πλαίσια των συμβάσεων που υπογράφουν με επιχειρήσεις για την αποδοχή καρτών. Οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank χρησιμοποιούν τερματικά της Cardlink για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων τους.

Στην αγορά υπάρχουν σήμερα περίπου 320 χιλιάδες τερματικά και σε αυτήν ένα μερίδιο κοντά στο 50% φαίνεται πως κατέχει η εταιρεία Cardlink, η οποία ελέγχεται μετοχικά κατά 85% από την Quest Συμμετοχών και διευθύνεται από τον Γιώργο Δρυμιώτη.

Κ.Τσαούσης

Keywords
Τυχαία Θέματα