Ακόμα και η κινεζική Foxconn φτιάχνει εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Ο Όμιλος Foxconn Technology, βασικός προμηθευτής της Apple, εξετάζει τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής πλαισίου οθόνης στις ΗΠΑ με επένδυση αξίας 7 δισ. δολαρίων. O Όμιλος μελετά να προχωρήσει σε σύμπραξη με την ιαπωνική Sharp, την εταιρεία προμήθειας οθονών που αγόρασε

πέρυσι, αλλά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τέρι Γου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εδρεύει στην Ταϊβάν, υποστήριξε πως η επένδυση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παραγωγή οθονών τηλεόρασης, εκτός από οθόνες smartphone. Ο Γου, μάλιστα, επισήμανε πως στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής οθονών τηλεόρασης, παρόλο που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τηλεόρασης στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 50.000 θέσεις εργασίας – εξέλιξη διόλου ευκαταφρόνητης αξίας για τον πρώτο χρόνο προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Κίνα ότι αρπάζει θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ και ότι καταστρέφει την αμερικανική μεταποίηση. Ωστόσο, η Foxconn είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα και η εκεί κυβέρνηση έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για πιθανή απομάκρυνση επενδύσεων από τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση μαζικής συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn, η οποία βγάζει περισσότερα iPhones και iPads από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο.

Η Foxconn έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες για επέκταση των επενδύσεών της στις ΗΠΑ. Πάντως, μια πιθανή στροφή στην επενδυτική στρατηγική της Foxconn τρομάζει κινεζικές αρχές, επειδή η εταιρεία απασχολεί περίπου ένα εκατομμύριο εργαζομένους σε όλη τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, οι προοπτικές για τα σχέδια της Foxconn επί αμερικανικού εδάφους δεν είναι σε θέση να αποτιμηθούν πλήρως. Ωστόσο, η ανωτέρω επένδυση ενδέχεται να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στη μεγαλύτερη αγορά για iPhones και iPads. Το εργοστάσιο που αναμένεται να κατασκευαστεί θα μπορούσε να είναι μια σύμπραξη με την Apple, η οποία ωστόσο δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα