Η κυβέρνηση και η πρόκληση του 2016

Μπορεί η κυβέρνηση να κλείσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες;

Οποιος δώσει θετική απάντηση στο ερώτημα, μπορεί στη συνέχεια να αναρωτηθεί αν το 2016 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση πρέπει κατά τρόπο πειστικό και άμεσο για τις αγορές, να κλείσει τις εκκρεμότητες με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε Πρέπει άμεσα να εκπέμψει μηνύματα σταθερότητας και επιστροφής στην κανονικότητα

για να δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές για την οικονομία.

Το τρίτο μνημόνιο δεν είναι μόνον εμπροσθοβαρές όσον αφορά τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Απαιτεί από την κυβέρνηση να ψηφίζει και να εφαρμόζει χωρίς παρεκκλίσεις τα μέτρα, ώστε στη συνέχεια να ακολουθεί η εκταμίευση. Μια διαπραγμάτευση που θα τραβήξει σε μάκρος, θα προκαλεί ταμειακές δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση του χρέους εκτοξεύοντας την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Αν εξαιρέσουμε τον τουρισμό, που φαίνεται ότι θα είναι και φέτος ο κλάδος που θα στηρίξει ουσιαστικά την οικονομία, η κυβέρνηση καλείται να διορθώσει τα σφάλματα της (πχ να δημιουργήσει τις συνθήκες ανάκλησης των capital control) και ταυτόχρονα να ξεπεράσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της (πχ να αντιμετωπίζει την εμπλοκή στην επένδυση της Εldorado σαν προσπάθεια εκβιασμού).

Επιπλέον η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει ταχύτερα την επαναφορά του waiver και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, εξελίξεις που θα ενισχύσουν τα επίπεδα ρευστότητας στην οικονομία. Ακόμη όμως κι αν η κυβέρνηση δεν κωλυσιεργήσει και καταφέρει να στείλει εντός κι εκτός χώρας μήνυμα σταθερότητας για τις προοπτικές της οικονομίας, θα χρειαστεί επιπλέον την τύχη να μην επιβαρύνει αρνητικά το διεθνές κλίμα μια μεγάλη βουτιά των ξένων αγορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα