Η Κύπρος θα πληρώσει αποζημίωση σε Σύρο διακινητή


Η κράτηση από τις κυπριακές αρχές του Σύρου πολίτη Nawaf Mefaalani, ο οποίος βρισκόταν σε διαδικασία απέλασης από την Κύπρο, δεν ήταν παράνομη, αποφάνθηκε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο στο Στρασβούργο καταδίκασε, όμως, τη Λευκωσία για το ότι δεν παρείχε στον αιτούμενο πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία, με την οποία θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησής του. To Δικαστήριο επιδίκασε στο Σύρο αποζημίωση 6.500 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ο

Nawaf Mefaalani, που είχε αποκτήσει Κυπριακή υπηκοότητα, βρέθηκε αντιμέτωπος το 2007 με την απόφαση των κυπριακών αρχών να του στερήσουν την υπηκοότητα για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Είχε βρεθεί μπλεγμένος σε υπόθεση παράνομης εμπορίας τσιγάρων και διακίνηση παράνομων μεταναστών μεταξύ Συρίας και Κύπρου.

Προσέφυγε εναντίον της απόφασης και αργότερα άσκησε έφεση, κάτι που απορρίφθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2011. Ενόσω η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα απέλασης και σύλληψης, τον Αύγουστο του 2010. Ο κ. Mefaalani κατέθεσε προσφυγή και ζήτησε την έκδοση προσωρινού διατάγματος για αναστολή της απέλασης.

Λίγους μήνες αργότερα όμως, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, αποφάσισε οικειοθελώς να εγκαταλείψει την Κύπρο, με τις αρχές να προχωρούν στην απέλασή του στις 29 Ιανουαρίου του 2011.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα