Η κουλτούρα του «έτσι θέλω»

Παρασκευή βράδυ, στο γνωστό στέκι της Κηφισιάς με την επωνυμία «Παράμαλο».
Η παρέα αποφάσισε να πάει να επισκεφθεί ένα εστιατόριο με καλή φήμη και σε μια περιοχή που απευθύνεται, υποτίθεται, στην ελίτ. Προς απογοήτευση όμως των μη καπνιζόντων, ο χώρος έχει μετατραπεί σε κάτι μεταξύ Νταχάου και Μαντείου των Δελφών, όπου ο καπνός από τις δάφνες ωχριούσε μπροστά στον «μερακλίδικο» καπνό του άσσου φίλτρου. Ευγενικός ο ιδιοκτήτης στην ερώτηση της παρέας γιατί δεν τηρείται ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα αναφέρθηκε στην απόγνωση του καθώς πολλοί πελάτες διεκδικούν αυτοβούλως και με «τσαμπουκά»

το δικαίωμα τους, αδιαφορώντας προφανώς για το δικαίωμα όσων δεν θέλουν να βάλουν έμμεσα καπνό – άρα και καρκίνο – στα πνευμόνια τους.

Κυριακή μεσημέρι στην γνωστή «Πισίνα» του Πειραιά. Η καφετέρια με τη σειρά της εκτός από το γνωστό ντουμάνι, ξεχνούσε να κόψει αποδείξεις ενώ στους πιεστικούς πελάτες που κάποτε τις θυμήθηκαν, περιοριζόταν να δίνει αποδείξεις κομμένες παλιότερα κι όχι τις κανονικές. Παράλληλα, μια ανόητη γυναίκα μετρ, προφανώς ξεχνώντας τον βασικό κανόνα της αγοράς, καθύβριζε πελάτες θεωρώντας προφανώς πολύ passé το «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» πολύ δε περισσότερο όταν αυτός ζητάει το νόμιμο δικαίωμα – παραστατικό του.

Γιατί αναφέρω αυτά τα παραδείγματα μη εφαρμογής των νόμων;

Σε μια Ελλάδα που η κρίση ξεκάθαρα είναι πρωτίστως αξιακή και ηθική και κατόπιν οικονομική, η μη εφαρμογή ακόμα και των πιο απλών νόμων, έχει δυστυχώς γίνει καθεστώς. Και δεν αναφέρομαι στο ότι οι νόμοι δεν μεταφράζονται σε δημόσια έσοδα. Αυτό είναι δευτερεύον. Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι πως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα μια κουλτούρα του «έτσι θέλω». Μια κουλτούρα «τσαμπουκά» κατά όσων νόμων θεωρούν κάποιοι πως δεν τους ταιριάζουν.

Λίγες ημέρες μετά την τιμητική για την ίδια παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας για την αυστηρή τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να αγνοεί έναν ψηφισμένο νόμο του Κράτους εδώ και τρία χρόνια!

Ακόμα κι όταν η κοινωνικά πιο υπανάπτυκτη κοινωνία της Τουρκίας που εσχάτως μελετά τον τερματισμό του Facebook όταν απαγόρευσε καθολικά το κάπνισμα εφάρμοσε αυτή την απόφαση απαρεγκλίτως. Στην Ελλάδα η μεν υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή αρκείται σε παρακαλετά από τα ΜΜΕ ο δε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που τοοοοόσο κόπτεται για την σκληρή εφαρμογή των νόμων (ως Δεξιός που δηλώνει) ξεχνάει τον δικό του τομέα ευθύνης όπου η αποτυχία είναι παταγώδης και ηχηρή. Όμως δεν είναι μόνο πολιτικό το πρόβλημα. Πρωτίστως είναι πρόβλημα παιδείας και έλλειψης κοινωνικής και συλλογικής συνείδησης. Ο Έλληνας για χρόνια έμαθε να κάνει ό,τι του γουστάρει, αφού συνέπειες ποτέ δεν υπήρχαν. Ούτε καν τώρα που ο λογαριασμός αυτής της επιλογής ήλθε σε εμάς και τις επόμενες γενιές, δεν δείχνουμε να συμμορφωνόμαστε. Κι ας λέμε πως «η κρίση μας άλλαξε».

ΥΓ: Όπως διαπιστώσατε από το σημερινό μου σημείωμα, αναφέρομαι με ονοματεπώνυμα στα καταστήματα που παρανόμησαν. Πολύ θα ήθελα να μάθω εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διαβάζουν ακόμα και το τελευταίο μονόστηλο, θα ξεκινήσουν διαδικασίες κατά των επιχειρήσεων αυτών. Πολύ περισσότερο όταν το παρόν σημείωμα γράφεται σε ένα μεγάλο σε επισκεψιμότητα site, της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας.

Blogger Δημήτρης Μαρκόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα