Το φορολογικό έγκλημα κατά των ιδιοκτητών ακινήτων

Οι διαπραγματεύσεις από τη φύση τους είναι διαδικασία που εξαρτάται σημαντικά και από το στυλ των ανθρώπων που κάθονται γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών.
Ο τρέχων δύσκολος κύκλος με την Τρόικα ολοκληρώθηκε με μια δήλωση του Γ. Στουρνάρα –ο οποίος σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος των διαπραγματεύσεων - 156 λέξεων. Μια τυπική δήλωση στην οποία μόλις 19 λέξεις αφορούσαν την ουσία

και οι υπόλοιπες 137 ήταν ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς που ενεπλάκησαν, τον Σταϊκούρα, τον Μαυραγάνη ειδικά ως μέλη του οικονομικού επιτελείου, τον Θεοχάρη, τον Τσακλόγλου κλπ

Αντίθετα ο Ευαγ. Βενιζέλος αν και «έζησε τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων από τις Βρυξέλλες» όπως αναφέρει ο ίδιος, έκανε μια δήλωση 338 λέξεων στην οποία τονίζει τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς «πλέον μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες». Εφόσον η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της, είναι σε θέση τώρα να αρχίσει την αποκατάσταση των αδικιών, στον κατάλογο πρέπει να συμπεριλάβει -και μάλιστα στις πρώτες θέσεις- τα ακίνητα.

Γιατί τώρα που λύσαμε το θέμα του φρέσκου γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της ενιαίας τιμής των βιβλίων, πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι και για την κατάφορη αδικία που υφίστανται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Γιατί πάνω από το 80% των ελλήνων το οποίο έχει στην κατοχή του ακίνητα, εξακολουθεί να φορολογείται με αντικειμενικές τιμές που είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς έχουν καθοριστεί προ κρίσης και συγκεκριμένα το 2007.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, οι τιμές το 2013 στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστεια υποχώρησαν κατά μέσο όρο 20% με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω η απόσταση από τις αντικειμενικές. Επικαλέστηκαν μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Κυψέλη οι τιμές πώλησης παλιών διαμερισμών είναι στα 300-400 ευρώ το τμ ενώ η ελάχιστη αντικειμενική 900 ευρώ. Δηλαδή απόκλιση της τάξης του 70%.

Στο ίδιο συνέδριο άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποκάλυψαν ότι τα χρέη των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας της έκρηξης της φορολογίας έχουν φθάσει τα 974 εκατ. ευρώ. Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2013 αντιστοιχούν σε τμ στο 7,9% των αντιστοίχων αδειών του 2005. Είπαν επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων 250.000-270.000 ακίνητα είναι σήμερα προς πώληση, ότι το 2013 εκτιμάται πως πουλήθηκαν 5 έως 10 χιλιάδες ακίνητα, ενώ πριν μερικά χρόνια ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 200.000. Να μην αναφέρουμε ότι το 2014 δεν έχει γίνει ούτε ένα συμβόλαιο, επειδή κανείς δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται με τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα.

Στην Ελλάδα όμως κανείς πολιτικός δεν συζητά για την υπερφορολόγηση των ακινήτων, αλλά μας έχουν πάρει χαμπάρι και στο εξωτερικό. Αρρωστημένο αστείο η ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα έγραφε προ ημερών η Guardian και ανέφερε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για πτώση των τιμών κατά 32% την τελευταία τετραετία, με την ανταποκρίτρια να κάνει λόγο ότι η πραγματική πτώση είναι κοντά στο 50%.

Και δεν είναι μόνον οι ξένες εφημερίδες. Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι η υποχώρηση των τιμών στα ελληνικά ακίνητα μπορεί να φθάσει και το 45%. Η Fitch υποστηρίζει ότι η υποχώρηση των τιμών κατοικιών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και η μείωση θα φθάσει το 42%.

Αλλά για την πασιφανή φορολογική αδικία που υφίστανται με τα ακίνητα τους οι οκτώ στους δέκα έλληνες, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται κανείς.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα