Η Κομισιόν έλαβε την επιστολή της Ιταλίας - Επιμένει στο έλλειμμα 2,4% η κυβέρνηση

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία απέστειλε την απαντητική επιστολή της ιταλικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επαναλαμβάνει πως οι αριθμοί του ιταλικού προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2019 και τις δημόσιες δαπάνες δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή από την Ρώμη και θα αποφασίσει αύριο τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για την αξιολόγηση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Αύριο η Κομισιόν θα συζητήσει τη διαδικασία και

θα καθορίσει τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα τροποποιήσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της για το 2019, αλλά υπογράμμισε ότι «είναι μέσα στην Ευρώπη και θέλει τον διάλογο».

«Θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο και δεν αμφισβητούμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξηγήσουμε αναλυτικά τον προϋπολογισμό, όπως κάναμε και με την επιστολή που έστειλε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία», πρόσθεσε ο Κόντε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε να μην υπάρξουν προκαταλήψεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι ένα μέλος της, τις περασμένες εβδομάδες, πριν διαβάσει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, δήλωσε ότι πρόκειται να απορριφθεί.

«Διαβάστε τα χείλια μου: για την Ιταλία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα Italexit, με έξόδο από την Ευρωζώνη», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η υποδοχή μεταναστών πρέπει να είναι προγραμματισμένη και όχι απεριόριστη», ενώ, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «από την προσωπική του επαφή και εμπειρία δεν τον θεωρεί ούτε ρατσιστή ούτε ξενοφοβικό».

Ο Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε, τέλος, ότι εύχεται να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ρωσία και ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Nωρίτερα, οι δηλώσεις του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Λουίτζι Ντι Μάιο ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια να αλλάξει το σχέδιο προϋπολογισμού συγκράτησαν την άνοδο των ιταλικών ομολόγων.

Αν και στο πρωινό trading το επιτόκιο του 10ετούς έφτασε να υποχωρεί 24 μονάδες βάσης, στο 3,33% -καθώς η υποβάθμιση του ιταλικού αξιόχρεου από τη Moody's ήταν μικρότερη από αυτή που φοβόντουσαν οι επενδυτές και πάντως υψηλότερη από τα «σκουπίδια»- τα σχόλια του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων την έστειλαν δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,43%.

Μετά την ανακοίνωση της επιστολής προς τις Βρυξέλλες, σημειώνει μικρή καθοδική κίνηση, στο 3,41%.

Keywords
Τυχαία Θέματα