Η Κίνα στηρίζει τη Huawei στη διαμάχη με τις ΗΠΑ - «Δεν θα οδηγηθεί σαν πρόβατο στη σφαγή»

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την υποστήριξή της για την αγωγή της Huawei εναντίον των ΗΠΑ την Παρασκευή, λέγοντας ότι η εταιρία τεχνολογίας έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να «οδηγηθεί σαν πρόβατο στη σφαγή».

Η Huawei κατέθεσε μήνυση την Πέμπτη υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση στους κυβερνητικούς οργανισμούς των ΗΠΑ να αγοράζουν

τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της εταιρείας είναι αντισυνταγματική. Ο Wang Yi, κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, δήλωσε ότι το καθεστώς στο Πεκίνο υποστηρίζει τη νομική μάχη της εταιρείας.

Κίνα έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων και των πολιτών", ανέφερε ο Wang σε δήλωση την Παρασκευή.

"Ταυτόχρονα, στηρίζουμε την εν λόγω εταιρεία στην επιδίωξη της να προστατεύσει νομικά τα συμφέροντά της και να αρνηθεί να οδηγηθεί σαν πρόβατο στη σφαγή", πρόσθεσε στη δήλωση που έγινε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, ένα μεγάλο ετήσιο γεγονός που το Πεκίνο ανακοινώνει επισήμως σημαντικά πολιτικά στοιχεία όπως είναι οι στόχοι οικονομικής ανάπτυξης.

Η αγωγή της Huawei εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του νόμου για την εθνική εξουσιοδότηση στον τομέα της άμυνας, το οποίο απαγορεύει στις κυβερνητικές υπηρεσίες να προμηθεύονται τα προϊόντα της Huawei. Η Huawei, μαζί με την αντίπαλο ZTE, αναφέρονται ρητά στο νόμο. Οι δικηγόροι της εταιρείας θέλουν αυτή τη διάταξη, γνωστή ως τμήμα 889, να καταργηθεί με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι της Meng Wanzhou – της CFO της εταιρείας που είχε συλληφθεί στις 13 Δεκεμβρίου στον Καναδά κατ'εντολή των ΗΠΑ - μηνύει τώρα τις καναδικές αρχές, ισχυριζόμενη ότι συνελήφθη, κρατήθηκε και ερευνάται κατά παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα