Η Ιntertanko έκοψε για την πίτα της στην Ελλάδα για πρώτη φορά

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε στενό κύκλο το γραφείο της Intertanko στην Ελλάδα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του προέδρου της Νίκου Τσάκου. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν στόλο με δεξαμενόπλοια (στη κεντρ. φωτ. ο Bill Box, υπεύθυνος της Ιntertanko για τον ελληνικό τομέα, ο αντιπρόεδρος της Springfield Shipping Co,

Δημήτρης Πατρίκιος και ο πρόεδρος της Ιntertanko, Νίκος Τσάκος).

Άλλωστε οι Έλληνες είναι οι κορυφαίοι των κορυφαίων στα δεξαμενόπλοια. Πιο συγκεκριμένα τα ελληνόκτητα αντιπροσωπεύουν το 25,2% του συνολικού στόλου με πλοία αυτού του τύπου τα τελευταία δύο χρόνια.

Η δυναμική των Ελλήνων αποτυπώθηκε πριν από τρία χρόνια με την ομόφωνη εκλογή στην προεδρία της Intertanko, της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων του πλοιοκτήτη Νίκου Τσάκου.

Και η «σφραγίδα» μπήκε στα «επίσημα χαρτιά» με την έναρξη λειτουργίας, από τις 7 Αυγούστου 2017, για πρώτη φορά γραφείου της Intertanko στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Σύνταγμα, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Τα σκεπτικό για τη λήψη της απόφασης με πρωτοβουλία του Νίκου Τσάκου ήταν ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει γραφείο της Ένωσης στην Ελλάδα που είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως στα δεξαμενόπλοια».

Η Intertanko αριθμεί 212 εταιρείες μέλη των οποίων ο στόλος αντιστοιχεί σε 3.040 δεξαμενόπλοια συνολικής μεταφορικής ικανότητας 270 εκατομμυρίων τόνων. Επιπλέον υπάρχουν 300 μέλη που σχετίζονται με αυτή και είναι τράπεζες, πετρελαϊκές εταιρείες και ναυλομεσίτες. Είναι ο σημαντικότερος θεσμικός φορέας στον τομέα των δεξαμενοπλοίων με ουσιαστική και εποικοδομητική συνεισφορά διεθνώς.

Για πρώτη φορά Έλληνας πλοιοκτήτης, και όχι στέλεχος εταιρείας, ψηφίστηκε για πρόεδρος στην συγκεκριμένη Ένωση και μάλιστα ομόφωνα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι υπέρ του Νίκου Τσάκου τάχθηκε και το πανίσχυρο λόμπυ των Νορβηγών, που είναι το αντίπαλο δέος του ελληνικού, με επικεφαλής τον μεγαλύτερο παγκοσμίως πλοιοκτήτη, Τζον Φρέντρικσεν.

«Αποτελεί συνέχεια της παράδοσης των τελευταίων ετών η επιλογή Ελλήνων σε θέσεις ευθύνης διεθνών οργανισμών της ναυτιλίας, γεγονός που προσδίδει κύρος τόσο στην Ελληνική ναυτική οικογένεια, όσο και συνολικά στην χώρα μας» επισημαίνουν διεθνείς και ελληνικοί κύκλοι της ναυτιλίας και προσθέτουν:

«Σε μια χρονική περίοδο που Ελλάδα δίνει μάχη για να σταθεί στα πόδια της ενώ προσπαθεί να αρθρώσει λόγο εκτός συνόρων, εκπρόσωποί της από τον επιχειρηματικό κόσμο αναλαμβάνουν τα ηνία διεθνών οργανισμών».

Στο γραφείο στην Ελλάδα υπάρχει μία Επιτροπή –Council Committee με την επωνυμία Hellenic Mediterranean Panel όπου πρόεδρος είναι ο Βασίλης Μπακολίτσας της Sea Pionner Shipping και στην οποία συμμετέχουν οι:

Φίλιππος Α.Εμπειρίκος της Andros Maritime Agencies

Χριστιάννα Κοντοπούλου της Eletson Corporation

Δημήτρης Σ. Κορκόδειλος της Andriaki Shipping

Tάκης Ε.Κούρτης της Roxana Shipping

Vincentzo Morfini της Medcare Shipping

Δημήτρης Πατρίκιος της Springfield Shipping

Γιάννης Πλατσιδάκης του Ομίλου Αγγελικούση

Λεωνίδας Σπ.Πολέμης της Remi Maritime

Χάρης Νικ.Βαφειάς της Stealth Maritime

Κώστας Βλάχος της Consolidated Marine Management του Ομίλου Λάτση

Στέλιος Γ.Βλασσόπουλος της Neda Μaritime Agencies

Λέων Πατίτσας της Atlas Maritime

Μιχάλης Χανδρής της Chandris

Αλέκος Παππάς της Product Shipping and Trading

Βαλέντιος (Eddie) Βαλέντης της Pyxis Maritime

Keywords
Τυχαία Θέματα