Πώς η Eurobank κατάφερε να μείνει στο εξωτερικό εμφανίζοντας κέρδη


Του Δημήτρη Παφίλα

Όταν σοβούσε η ελληνική κρίση η Eurobank, έλαβε μια απόφαση για τις αγορές εξωτερικού η οποία σήμερα της αποδίδει 130 εκατ. ευρώ μέρισμα κερδοφορίας. Αποφάσισε να εξέλθει από τις χώρες στις οποίες, η λειτουργία απαιτούσε υψηλές επενδύσεις (Ρουμανία, Τουρκία, Πολωνία) και ενίσχυσε τις χώρες όπου διέθετε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κατά τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σταύρο Ιωάννου η κίνηση αποτελεί ένα «φωτεινό παράδειγμα για το πως μπορεί να βγεί η χώρα από την κρίση

με συντεταγμένη προσπάθεια προκειμένου τώρα να έλθει σε καλύτερα επίπεδα απο ότι ήταν πριν».

Η Eurobank, λοιπόν αποφάσισε την πώληση δραστηριοτήτων σε χώρες όπου για να βγάζει χρήματα θα έπρεπε να δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια ( λ.χ 5η στην αγορά), ενώ παράλληλα στις υπόλοιπες αγορές οι δραστηριότητες εξορθολογίστηκαν και από το 2015 καταγράφεται σημαντική κερδοφορία.

Στο 9μηνο, η Eurobank εμφάνισε καθαρά κέρδη 99 εκατ. ευρώ, σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο, Αγγλία ενώ η Κύπρος με την υψηλότερη κερδοφορία 46 εκατ. ευρώ δίχως δίκτυο αποτελεί ένα πιλοτικό μοντέλο για την ψηφιακή τραπεζική (digital offering) που θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Σήμερα, η Eurobank, είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που διαθέτει «πάτηματα» στον ζωτικό χώρο της Ελλάδος, και σε αγορές μάλιστα, όπου ανταγωνίζεται μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ας δούμε αναλυτικά την παρουσία της στις 5 χώρες.

Κύπρος

Το 2017 η Eurobank Cyprus Ltd συμπλήρωσε 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και δυναμικής ανάπτυξης. Η Eurobank Cyprus Ltd είναι κυπριακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007, λειτουργεί αυτόνομα και διέπεται από τους νόμους και κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Eurobank Cyprus, ξεκίνησε τις εργασίες της τον Αύγουστο του 2007 με τη λειτουργία του πρώτου τραπεζικού κέντρου στη Λευκωσία. Σήμερα οι εργασίες της τράπεζας εκτελούνται μέσα από ένα δίκτυο οκτώ τραπεζικών κέντρων.

Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της ηγετικής της παρουσίας στους τομείς της Διαχείρισης Περιουσίας Ιδιωτών (Wealth Management), της Τραπεζικής Διεθνών Εταιρειών (International Business Banking), την Εταιρική Τραπεζική (Corporate Banking) και της Τραπεζικής Κεφαλαιαγορών (Global Markets). Η πελατοκεντρική φιλοσοφία της Eurobank Κύπρου αποτελεί τη βάση για τις δραστηριότητες της, εστιάζοντας στην ποιοτική ικανοποίηση των χρηματοοικονομικών αναγκών των πελατών της και στην ενίσχυση της Κυπριακής οικονομίας.

H Eurobank Cyprus, είναι κερδοφόρα, με σημαντική βελτίωση μεγεθών χρόνο με το χρόνο, με ισχυρές καταθέσεις και η οικονομική της ευρωστία αποτυπώνεται στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και στη σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα.

Οικονομικά Αποτελέσματα Ενιαμήνου 2017

- Ικανοποιητική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, η οποία ανήλθε στα 46,213 εκατ. ευρώ μετά από φόρους

- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) όπως και τον δείκτη κοινών μετοχών (CET1) να ανέρχονται στο 28,6%.
Σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, με τις καταθέσεις να φτάνουν στα 3,9 δισ. ευρώ και το δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ανέρχεται στο 27%.

- Πολύ καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE ratio στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ΕΑΤ) να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, στο 5,6%.

- Αποτελεσματική διαχείριση του κόστους λειτουργίας, με τον δείκτη Κόστους προς Έσοδα στο 30%.

Τι κάνει στην Ρουμανία

Η Postbank (Eurobank Bulgaria AD) είναι 99,99% θυγατρική της Eurobank με ισχυρή ανοδική δυναμική.

Προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και επενδυτές στη Βουλγαρία και θα είναι πολύ σύντομα η μοναδική ελληνικών συμφερόντων τράπεζα που δραστηριοποιείται πλέον στη χώρα, μετά την απορρόφηση των δραστηριοτήτων της Alpha Bank από την Postbank, την πώληση της ΕΤΕ (UBB) στην KBC και την προβλεπόμενη αποχώρηση της Τραπέζης Πειραιώς.

Είναι η μοναδική Τράπεζα με ειδική μονάδα αφιερωμένη στην εξυπηρέτηση ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, “GREEK / INTERNATIONAL DESK”, προσφέροντας βοήθεια στην επιχειρηματική επέκταση, με πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, σε συνεχή, προφανώς, συνεργασία με την Eurobank Ελλάδος για τη δημιουργία συνεργιών για κοινούς πελάτες. Είναι η μόνη ελληνική Τράπεζα που μπορεί να στηρίξει ελληνικές επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως δραστηριοποιούνται στη χώρα στο πλαίσιο των ισχυρών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες με δραστηριότητα και στη Βουλγαρία είναι πελάτες της Eurobank και της Postbank απολαμβάνοντας έτσι συνολική εξυπηρέτηση.

Διαθέτει μεγάλη βεντάλια προϊόντων και tailor - made χρηματοδοτικών λύσεων όπως, διευκολύνσεις για παροχή κεφαλαίου κίνησης, κοινοπραξίες, ειδικά προϊόντα συνδεδεμένα με κοινοτικά κονδύλια, χρηματοδότηση αγροτικών δραστηριοτήτων, factoring, παροχή συμβουλών για επενδυτικά σχέδια, projects στην εγχώρια αγορά (χρηματιστήριο, έκδοση εταιρικών ομολόγων), συναλλαγματικές δραστηριότητες, καταθέσεις, διατραπεζικές μεταφορές, παράγωγα και private banking.

Με παρουσία 26 ετών αποτελεί σήμερα την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία, με βάση το ενεργητικό της, και συγκαταλέγεται έτσι ανάμεσα στους ηγέτες της βουλγαρικής τραπεζικής αγοράς με ισχυρό εγχώριο brand name. Κατέχει δε την 5η θέση σε δάνεια και καταθέσεις με σταθερά μερίδια (9% στα δάνεια και 8% σε καταθέσεις) ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης παρά τη δραστηριοποίηση πολύ ισχυρών ομίλων στην αγορά (Unicredit, OTP, KBC, Raiffeisen, Societe General). Έχει φυσική παρουσία σε 174 σημεία σε όλη τη χώρα καθώς και σε 11 Business Centers για εταιρικούς πελάτες. Iσχυρό brand name.

ΜΕΓΕΘΗ / ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

- Ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 23%.

- Διανύει το τρίτο έτος συνεχούς και αυξανόμενης, επαναλαμβανόμενης, κερδοφορίας παρουσιάζοντας δείκτη RoE 11,4%.

- Η Τράπεζα είναι σταθερά κερδοφόρα με καθαρά κέρδη για το τρέχον έτος μέχρι το 3ο τρίμηνο 2017, στα €33 εκατ.

ΔΑΝΕΙΑ

Σταθερά ανοδική πορεία με focus στις επιχειρήσεις.

-Συμμετέχει μέσω χρηματοδότησης σε μεγάλα projects που υλοποιούνται στην Βουλγαρική επικράτεια (ξενοδοχεία 5*, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, real estate projects).

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

- Το 28% των καταθέσεων από επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 72% από ιδιώτες.

- To ισχυρό Brand name της Postbank προστάτεψε την Τράπεζα από εκροές καταθέσεων κατά την ελληνική κρίση το 2015. Έκτοτε οι καταθέσεις αυξάνονται σταθερά διατηρώντας τον δείκτη δάνεια προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερα του 100% (87,5%).

ΣΕΡΒΙΑ / Eurobank AD Beograd

Η Τράπεζα έχει δώσει έμφαση στο consumer lending (cash δάνεια & πιστωτικές) και το corporate lending ενώ το 2017 η Τράπεζα επέστρεψε δυναμικά στο χώρο του Small Business Banking (SBB).

Ειδικά στο κομμάτι του corporate είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις των corporate players και έχει την προσοχή στραμμένη στα τοπικά blue chips και σε πελάτες χαμηλού ρίσκου. Από τα ισχυρά πλεονεκτήματα είναι η τεχνογνωσία στις κοινοπραξίες (syndications), που είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει σχεδίων ιδιωτικοποιήσεων και μεγάλων projects υποδομών στη χώρα, μεσοπρόθεσμα.

Στα άμεσα σχέδια της Τράπεζας είναι η περαιτέρω επέκταση στο corporate & consumer financing, παράλληλα με τη διεύρυνση της καταθετικής της βάσης. Η Τράπεζα θα παραμείνει σταθερά στη Σερβική αγορά, ενισχύοντας την ήδη στενή συνεργασία της με ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα έχει μια διευρυμένη καταθετική βάση. Το 14% του συνόλου προέρχεται από corporate και SME επιχειρήσεις και το 86% από τη λιανική τραπεζική.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ & ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η Eurobank Private Bank Luxembourg SA είναι 100% θυγατρική της Eurobank.

Προσφέρει προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες Private Banking, Wealth Management και Investment Fund Services. Επιπλέον, προσφέρει επιλεγμένες υπηρεσίες Τραπεζικής Επιχειρήσεων και χρηματοδοτήσεις για Real Estate στο Λονδίνο.

Δραστηριοποιείται στο Λουξεμβούργο και το Λονδίνο, δυο χρηματοοικονομικά κέντρα με παγκόσμια εμβέλεια. Το Λουξεμβούργο είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αξιολόγηση (rating “AAA”)

Επιδόσεις 2016

42,75% δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (κατά Basel III) 0,96 δισ. ευρώ σε αποθέματα ρευστότητας 39,4% δείκτης δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων δανείων εξασφαλισμένων με καταθέσεις). Η Eurobank Private Bank Luxembourg SA είναι μια αυτόνομη και λειτουργικά ανεξάρτητη Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα υπόκειται στη νομοθεσία του Λουξεμβούργου. Εποπτεύεται από την CSSF.

Keywords
Τυχαία Θέματα