Η Ιφιγένεια του ανασχηματισμού

Ξεκινώντας τον ανασχηματισμό από έναν Γενικό Γραμματέα και μάλιστα υπερκομματικό πενταετούς θητείας, η Κυβέρνηση αποκάλυψε πως βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση. Το σύνολο των σχετικών ρεπορτάζ κάνει λόγο για έντονο παρασκήνιο που φέρει τον πρωθυπουργό να απαιτεί από τον υπουργό Οικονομικών, την «παραίτηση» του Γενικού Γραμματέα. Με τη σειρά του ο ένθερμος μέχρι την τελευταία στιγμή υποστηρικτής του παραιτηθέντος, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας «παραίτησε» σε φιλικό κλίμα τον

στενό του συνεργάτη.

Και άλλες φορές στο παρελθόν έχουμε δει τέτοιες «παραιτήσεις» μόνο που αφορούσαν υπουργούς, αμιγώς πολιτικά πρόσωπα. Αλλά η συγκεκριμένη απαίτηση παραίτησης, έχει άλλα χαρακτηριστικά. Καταδεικνύει την άρνηση ή και αδυναμία της κυβέρνησης να αποδεχθεί τα δικά της λάθη και να αναλάβει το κόστος που της αναλογεί. Εν μέρει το κόστος αυτό το υπέστη η κυβέρνηση στις πρόσφατες ευρωεκλογές και της αποδόθηκε από το εκλογικό σώμα.

Προφανώς, οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έπεισαν τον πρωθυπουργό πως η «θυσία» του κ. Θεοχάρη είναι ικανή να κατευνάσει την οργή των φορολογουμένων, των ανέργων αλλά και των χειμαζόμενων εργαζομένων.

Για μία ακόμα φορά όμως, αποδεικνύουν πόσο μακριά ζουν από την κοινωνία, υποτιμώντας κατά το σύνηθες τη νοημοσύνη και ελπίζοντας πως μέχρι την Δευτέρα του ανασχηματισμού, ουδείς θα ασχολείται με τον κ. Θεοχάρη που δεν ήταν και ο συμπαθέστερος άλλωστε των κρατικών λειτουργών, παρ΄ ότι η θέση του γενικού Γραμματέα είναι εκτελεστική και όχι πολιτική για να καθορίζει τη φορολογική πολιτική.

Πράγματι , την ημέρα του ανασχηματισμού, ουδείς θα ασχολείται με τον κ. Θεοχάρη, καθώς το ενδιαφέρον θα μονοπωληθεί από τον κ. Στουρνάρα και τη μετακόμισή του στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ο ίδιος επιδιώκει κι ελπίζει.

Τα φώτα θα πέσουν στον νέο Υπουργό Οικονομικών, που όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι πολιτικό πρόσωπο με στόχο να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο λιγότερο σκληρή κι επίπονη για τους πολίτες. Ουσιαστικά πρόκειται για την προαναγγελία έναρξης μιας νέας προεκλογικής περιόδου εθνικών εκλογών προς τις οποίες η κυβέρνηση βαδίζει αβέβαιη και κλονισμένη.

Το επιβεβαιώνει αυτό και η εσπευσμένη «παραίτηση» Θεοχάρη στο πρόσωπο του οποίου βρέθηκε το εξιλαστήριο θύμα της ήττας, πλην όμως η θυσία αυτή δεν είναι αρκετή και ικανή να πείσει, ούτε τους πολίτες ούτε τους εταίρους και την τρόικα που επέπληξαν με αυστηρότητα την κυβέρνηση για την απομάκρυνση Θεοχάρη. Η ανακοίνωση της Κομισιόν (μια ακόμα ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μας) δηλώνει ευθέως πως αμφισβητούνται οι κυβερνητικές προθέσεις για πιστή τήρηση του μνημονίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό και υπογραμμίζει πως «η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας». Προειδοποιεί ακόμα, ότι θα παρακολουθεί στενά και προσβλέπει σε μια αυστηρή διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη.

Και στο εσωτερικό της χώρας, ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο ανασχηματισμός θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ξαναβρεί τον βηματισμό και την αυτοπεποίθησή της.

Η αιφνιδιαστική διακοπή των εργασιών της Βουλής, η σπασμωδική παραίτηση Θεοχάρη, οι καραμπόλες για την επόμενη θέση του κ. Στουρνάρα, οι κατηγορίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τα πάρε – δώσε με τους νεοδημοκράτες βουλευτές, τα εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού εταίρου του ΠΑΣΟΚ, όλα μαζί δημιουργούν ένα βαρύ και αρνητικό κλίμα που δύσκολα ανατρέπεται όσες «ανθρωποθυσίες» και να κάνει ο κ. Σαμαράς.

Blogger Κλεοπάτρα Κοντονίκα
Keywords
Τυχαία Θέματα