Η φορολαίλαπα έφερε φοροδιαφυγή

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο - Μειωμένα κατά 20% τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με πέρυσι - - Κατά 2 δισ. λιγότερα τα δηλωθέντα εισοδήματα συνολικά

Η υπέρμετρη επιβολή φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που συνδέθηκαν με το εισόδημα, φαίνεται πως έκαναν πραγματικότητα τον χειρότερο εφιάλτη της κυβέρνησης, καθώς τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κατά 20% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», τα δηλωθέντα εισοδήματα

ανήλθαν φέτος σε 3,8 δισ. ευρώ από 4,7 δισ. που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 για τα εισοδήματα του 2015.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει άμεση επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη των επόμενων ετών, επηρεάζοντας και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ενόψει της τρίτης αξιολόγησης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η πιθανή επίπτωση στα έσοδα από κάθε είδους φόρο και εισφορές μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ στη διετία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φρόντισαν να χαμηλώσουν τη βάση υπολογισμού των εισφορών τους που συνδέθηκαν με το εισόδημα, δηλώνοντας μικρότερα εισοδήματα, με απλά λόγια, φοροδιαφεύγοντας.

Όπως σημειώνεται, το οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχεί τόσο για την ταμειακή τρύπα του φετινού προϋπολογισμού, καθώς εκτιμάται ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί εύκολα, όσο για τα επόμενα έτη, καθώς από το 2018 ο στόχος ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού είναι ορατός, καθώς με τι φετινές δηλώσεις τοιυς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι διαμόρφωσαν μια χαμηλή βάση εισοδήματος που θα επηρεάσει τα έσοδα των επόμενων ετών.

Συνολικά, η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αποκάλυψε μείωση της φορλογητεάς ύλης που αντιστοιχεί με πάνω από το 1% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, από τα 75 δισ. ευρώ που εμφάνισαν περίπου 6,1 εκατ. νοικκυριά το 2015, τα δηλωθέντα εισοδήματα για το 2016 υποχώρησαν κατά σχεδόν 2 δισ., στα 73 δισ. περίπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα