Ισχυρή ώθηση στην Ευρώπη μετά τα κέρδη σε Ασία και ΗΠΑ

Νέο υψηλό καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών έθεσε τέλος – τουλάχιστον προσωρινά – στην παύση λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,32%, με σχεδόν όλους τους κλάδους σε θετικό πρόσημο.

Μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών, ο γερμανικός DAX

σημείωνε νωρίτερα τη μεγαλύτερη άνοδο, με κέρδη 0,88%, ξεπερνώντας τις 13.500 μονάδες

Ο FTSE100 +0,15%, o CAC40 +0,12%, o FTSE MIB +0,22%, o IBEX35 +0,41%

Χθες ο Dow Jones έκλεισε σε υψηλό όλων των εποχών, με άνοδο μεγαλύτερη των 140 μονάδων, δίνοντας ώθηση στις ασιατικές και αργότερα και στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η εταιρεία αξεσουάρ για υπολογιστές Logitech σημείωνε νωρίτερα άνοδο 4%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της ελβετικής εταιρείας αυξήθηκαν κατά το γ' τρίμηνο στα 812 εκατ. δολ., με άνοδο 22% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ αναβάθμισε και το outlookγια το σύνολο του έτους.

Η αεροπορική χαμηλού κόστους easyJet σημείωσε αύξηση στα έσοδα α' τριμήνου κατά 14,4%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,14 δισ. στερλίνες. Η μετοχή της σημείωνε το πρωί άνοδο 6,5%.

Η γαλλική Carrefour ανακοίνωσε την αλλαγή των πλάνων της με ορίζοντα το 2022, όπου σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις επενδύσεις της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να μειώσει κατά 2.400 τις θέσεις εργασίας στη Γαλλία μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου, από το συνολικό εργατικό προσωπικό των 10.500 ατόμων. Παράλληλα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αλεξάντρ Μπομπάρ δεσμεύθηκε να μειώσει τις δαπάνες, να αυξήσει τις επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να επιτρέψει την είσοδο εγχώριων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Carrefour China.. Αυτά στο πλαίσιο της ανόδου της δημοτικότητας της Amazon και τoυ ηλεκτρονικού εμπορίου. Η αγορά υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα νέα πλάνα του ομίλου με τη μετοχή του να σημειώνει νωρίτερα άνοδο 4,5%. Η Carrefour είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία, όπου απασχολούνται 115.000 άτομα στη χώρα από τους 384.000 εργαζομένους που έχει η εταιρία σε όλο τον κόσμο.

Αντιθέτως, η Ocado σημειώνει πτώση σήμερα μετά τα χθεσινά υψηλά με άνοδο πάνω από 27%.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι η εξαγορά ύψους 15 δισ.δολ. του δικτύου Sky από τον Ρούπερτ Μέρντοχ δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Η κυβέρνηση που αναμένεται να δώσει την τελική ετυμηγορία για τη συμφωνία, ζήτησε από την επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εκτιμήσει αν ο Μέρντοχ ασκεί υπερβολικά μεγάλη επιρροή στον βρετανικό μιντιακό χώρο. Πάντως, η μετοχή της Sky σημείωσαν άνοδο 2,7%.

Τις χειρότερες επιδόσεις παραβιάζουν σήμερα οι μετοχές του τομέα πρώτων υλών με πτ'ωση 0,85%, λόγω πτώσης στις τιμές των μετάλλων.

Σήμερα ξεκινά, στο μεταξύ, τις εργασίες του και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Την εναρκτήρια ομιλία στο Φόρουμ θα δώσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι στις 12:30 ώρα Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα