Όλο γέλια και χαρές στο Νταβός, ενώ οι κίνδυνοι ελλοχεύουν...

Απολαύστε το πάρτι όσο διαρκεί: Αυτό ήταν το μήνυμα της ημέρας έναρξης των συναντήσεων των πολιτικών ηγετών και των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι ανερχόμενες χρηματιστηριακές αγορές και η καλύτερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας επταετίας, τροφοδοτούν ρεκόρ αισιοδοξίας μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η PricewaterhouseCoopers LLP αργά τη Δευτέρα στο Davos της Ελβετίας.

Όμως, λίγες μόνο ώρες πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

χρησιμοποίησε τη συγκέντρωση αυτή, προκειμένου να υποστηρίξει ότι ενώ οι προοπτικές για το τρέχον και το επόμενο έτος ήταν καλύτερες από ό, τι προβλεπόταν, η ύφεση μπορεί να είναι πλησιέστερα από όσο πολλοί πιστεύουν και ότι οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να μην εφησυχάζουν.

Ο συνδυασμός αισιοδοξίας και προειδοποίησης θα θέσει τον τόνο για μια εβδομάδα συναντήσεων στο Νταβός, μια δεκαετία μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση ύστερα από την Μεγάλη Ύφεση (1929) που αιφνιδίασε τότε τους συμμετασχόντες στο Νταβός. Μεταξύ των σημερινών κινδύνων αναφέρονται: ενδεχόμενη ανορθολογική έξαρση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξανόμενο χρέος στην Κίνα και αλλού, καθώς και πολιτικά σημεία ανάφλεξης από το Brexit ως τη Βόρεια Κορέα.

"Η (ανοδική) αγορά των ταύρων φαίνεται να επικρατεί πάνω σε όλους όσοι έχουν απαισιόδοξη άποψη", δήλωσε ο Tim Adams, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοδοτήσεων που θα είναι στο Νταβός. "Αλλά υπάρχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν τερμίτες στο ίδρυμα και πολλοί από αυτούς διασκεδάζουν τη νύχτα".

Είναι ένα αντιφατικό σκηνικό για τους ηγέτες του κόσμου και τα παγκόσμια επιχειρηματικά στελέχη που συγκεντρώνονται για τις συναντήσεις, οι οποίες θα φιλοξενήσουν φέτος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi και τον Γάλλο πρόεδρο Emanuel Macron, μαζί με πολλούς κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα