Η επόμενη μέρα για την αγορά των POS

του Κώστα Τσαούση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink Γιώργος Δρυμιώτης εκτιμά ότι εφόσον ικανοποιηθούν μια – δύο κρίσιμες προϋποθέσεις το 2018 θα μπορούσε να ήταν μια χρονιά ορόσημο για την ελληνική αγορά καθώς ο στόχος να ξεπεράσουν οι συναλλαγές τον αριθμό 500.000.000 δεν θα είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Η θέση του κ. Δρυμιώτη είναι η εξής: "Για να πλησιάσουμε τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους θα πρέπει οι συναλλαγές να διπλασιαστούν από τα σημερινά επίπεδα. Εφόσον οι καταναλωτές συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την ευκολία και την ταχύτητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και παράλληλα διατηρηθεί

η τουριστική ανάπτυξη είναι πολύ πιθανόν το 2018 να είναι η χρονιά που στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν πάνω από 500.000.000 συναλλαγές".

Η εταιρεία που διευθύνει ο κ. Δρυμιώτης έχει κατακτήσει μια ηγετική θέση και ρόλο στην αγορά των τερματικών για συναλλαγές με κάρτες και ο λόγος του έχει ιδιαίτερη αξία καθώς αποτυπώνει το συνδυασμό γνώσης και εμπειρίας.

Ποια είναι σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς των τερματικών (POS);

Η αγορά των τερματικών POS βρίσκεται σε ένα σταδιακό μετασχηματισμό μετά την επιβολή των capital controls. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 εγκαταστάθηκαν περίπου 150.000 νέα τερματικά στην Ελληνική αγορά και η συνολική εγκατεστημένη βάση είναι πλέον περίπου 320.000 τερματικά. Η ανάπτυξη της φάσης αυτής οδηγήθηκε κυρίως από τις επιχειρήσεις που αναγνώρισαν την ανάγκη προμήθειας τερματικών για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που πλέον ζητούσαν ή και απαιτούσαν να πληρώσουν με κάρτες. Η ανάπτυξη αυτή έγινε κυρίως στον κλάδο της λιανικής, στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα κλπ.) και στην εστίαση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι υπήρξε ενδιαφέρον και από κλάδους που παραδοσιακά απέφευγαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές άλλα και από αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της προμήθειας τερματικών. Με την έναρξη του 2017 φαίνεται να υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2016.

Παράλληλα, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος προμήθειας των τερματικών POS. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν ότι το τερματικό POS είναι απαραίτητος εξοπλισμός για την επιχείρηση τους (όπως ο υπολογιστής, η ταμειακή κλπ.). Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε δύο σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι η επέκταση των τερματικών σε σημεία που μέχρι πρότινος δεν δέχονταν κάρτες κυρίως λόγω της πίεσης να κρατήσουν τους πελάτες τους και η δεύτερη είναι η αλλαγή στο καθεστώς των διατραπεζικών προμηθειών που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τραπεζικών προμηθειών.

Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις εδώ και αρκετά χρόνια επενδύουν οι ίδιες σε τερματικά POS προκειμένου να έχουν απόλυτη ελευθερία στην επιλογή της τράπεζας ή των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται αλλά και αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση στην πληροφόρηση και υποστήριξη των τερματικών τους. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι πιο πρόθυμες να αγοράσουν ή/και να ενοικιάσουν το τερματικό προκειμένου να έχουν μικρότερες προμήθειες. Ενδιάμεσα υπάρχουν οι επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται τους όρους συνεργασίας με τις τράπεζες τόσο στην προμήθεια όσο και στο ποιος καλύπτει το κόστος των τερματικών.

Σε αυτήν την αγορά πως παρεμβαίνει και με τι στόχους η Cardlink την οποία διευθύνετε;

Η Cardlnk είναι ο μεγαλύτερος πάροχος τερματικών POS στην Ελληνική αγορά. Το δίκτυό μας έχει περίπου 155.000 τερματικά και συνεχίζει την ανάπτυξή του. Προσφέρουμε υπηρεσίες τόσο σε τράπεζες όσο και απευθείας σε επιχειρήσεις διαθέτοντας την πλήρη γκάμα τερματικών, δηλαδή σταθερά, φορητά, mobile POS αλλά και υποδομή για πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω του διαδικτύου (ecommerce).

Τα τερματικά μας διατίθενται τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση με πολύ ανταγωνιστικούς όρους και πακέτα εξυπηρέτησης που καλύπτουν κάθε ανάγκη των επιχειρήσεων. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην έχοντας το καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών και λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα βελτιώνουν την εμπειρία των συναλλαγών για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Που βρίσκεται το επίπεδο ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς σε σχέση με τις άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου; (Αριθμός τερματικών – μέσος όρος συναλλαγών ανά τερματικών)

Το πλήθος των τερματικών στην Ελλάδα είναι ήδη πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αν μετρηθεί με βάση το πλήθος τερματικών ανά κάτοικο. Από την άλλη πλευρά οι συναλλαγές υστερούν σημαντικά τόσο ανά κάτοικο όσο και ανά τερματικό. Με βάση τις εκτιμήσεις μας για το 2016 η Ελλάδα έχει περίπου 30.000 τερματικά ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και περίπου 23 συναλλαγές ετησίως ανά κάτοικο.

Έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης η εγχώρια αγορά και με ποιες προϋποθέσεις;

Οι προοπτικές είναι πραγματικά πολύ μεγάλες. Στα τερματικά αν και έχουμε ικανοποιητικό αριθμό υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω εξάπλωση των τερματικών. Δύο παράγοντες στηρίζουν την εκτίμηση αυτή. Ο πρώτος είναι η γεωγραφία της Ελλάδας με τα πολλά νησιά και τις πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που δικαιολογεί αυξημένο μέγεθος συνολικής αγοράς. Ο δεύτερος είναι η ύπαρξη σημαντικού αριθμού πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς και ο μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμα και με την συρρίκνωση στο πλήθος των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης, εκτιμούμε ότι η Ελληνική αγορά μπορεί να υποστηρίξει ένα συνολικό πλήθος της τάξεως των 500.000 τερματικών σε βάθος 2-3 ετών με δεδομένη και την πρόθεση των αρχών να ενισχύσει την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Και οι συναλλαγές έχουν πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Για να πλησιάσουμε τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους θα πρέπει οι συναλλαγές να διπλασιαστούν από τα σημερινά επίπεδα.

Εφόσον οι καταναλωτές συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την ευκολία και την ταχύτητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και παράλληλα διατηρηθεί η τουριστική ανάπτυξη είναι πολύ πιθανόν το 2018 να είναι η χρονιά που στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν πάνω από 500.000.000 συναλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα