Η ελληνόκτητη ναυτιλία και τα 70 χρόνια του Νηολογίου Λιβερίας

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ένα από τα ξένα νηολόγια με τα οποία έχει συνδέσει την πορεία της, η σύγχρονη ελληνόκτητη ναυτιλία συμπλήρωσε 70 χρόνια παρουσίας στη θαλάσσια βιομηχανία.

Πρόκειται για το Νηολόγιο της Λιβερίας το οποίο ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και είδε να εγγράφονται σε αυτό πλοία που ανήκαν σε πλοιοκτήτες κολοσσούς της ελληνικής ναυτιλίας, όπως ο Σταύρος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Λιβανός.

Με

αφορμή την Παγκόσμια Έκθεση των Ποσειδωνίων, η διοίκηση του Νηολογίου γιόρτασε τα 70α γενέθλια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο κ. Μιχάλης Πανταζόπουλος, ο υπουργός Ε.Ν. James Kollie, o κ. Γ. Προκοπίου και ο Γενικός Διευθυντής όλου του Νηολογίου, Scott Bergeaon

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες εφοπλιστές για την προτίμηση στη σημαία της Λιβερίας που αποδεικνύει ότι το Νηολόγιο, που δημιουργήθηκε και υιοθετήθηκε από τους Έλληνες εφοπλιστές το 1948, εξακολουθεί τους ισχυρούς δεσμούς του και την προσφορά των υπηρεσιών του στην Ελληνική ναυτιλία 70 χρόνια από την ίδρυση του. Η σχέση αυτή έχει γίνει δυναμικότερη και στενότερη με το πέρασμα του χρόνου ακόμη και στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης των τελευταίων χρόνων, θεμελιωμένη σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στήριξης και αλληλεγγύης» επεσήμανε ο Μιχάλης Πανταζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Νηολογίου στην Ελλάδα:

«Σήμερα, το Νηολόγιο της Λιβερίας αποτελεί μία παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία αντιπροσωπεύοντας 12% της ολικής χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου με 150 εκατομμύρια τόνους και 4.200 πλοία όλων των τύπων. Οι Έλληνες εφοπλιστές μας έχουν τιμήσει με 1.090 πλοία με 85 εκατ. τόνους DW ), καθιστώντας μας πρώτη σημαία στις επιλογές τους».

Σήμερα 70 χρόνια μετά την πρώτη νηολόγηση πλοία προηγμένης τεχνολογίας κατασκευάζονται και παραδίδονται στους Έλληνες εφοπλιστές.

Από τα πλέον τεχνολογικά προηγμένα πλοία με μειωμένες εκπομπές αερίου Sox είναι το νεότευκτο πετρελαιοφόρο VLCC ALMI ATLAS 315.221 τόνων, κατασκευασμένο στα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Industries, Κορέα, παράδοση 13 Μαρτίου 2018. Διαθέτει σύστημα μειώσεως εκπομπών Sox στην ατμόσφαιρα (scrubber technology) καθιστώντας την λειτουργία του φιλική προς το περιβάλλον – διαχειρίστρια εταιρεία ALMI TANKERS S.A» και προσέθεσε:

«Η συνταγή της προσφοράς μας στην Ελληνική ναυτιλία βασίζεται στη συνέπεια, στην υπευθυνότητα , στην άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα όπως εργάζεται η ναυτιλία. Δουλειά μας είναι να βρίσκουμε λύσεις, να στηρίζουμε το πλοίο και τον εφοπλιστή.

Η πίστη μας στις δυνατότητες των Ελλήνων εφοπλιστών που ανεξαρτήτως σ6νθηκών αγοράς ,συνεχίζουν να επενδύουν και να συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία, μάς δημιουργεί πρόσθετη υποχρέωση στήριξης και αλληλεγγύης.

Ευχαριστούμε τους Έλληνες πλοιοκτήτες για τη στήριξή τους όπως καταδεικνύεται από τα περίπου 1.100 ελληνικών συμφερόντων πλοία του νηολογίου σήμερα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε πάνω στις ίδιες αρχές όπως αρχίσαμε, με συνέπεια, υπευθυνότητα αξιοπιστία και αφοσίωση».

Ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης, ο υπουργός Ε.Ν. James Kollie και ο Γενικός Διευθυντής όλου του Νηολογίου, Scott Bergeaon

Ο Γενικός Πρόξενος της Λιβερίας στην Ελλάδα, Νίκος Σούτος τόνισε από την πλευρά του: «Η σχέση της Λιβερίας με τον ελληνικό εφοπλισμό παραμένει στενή και η συνεργασία αγαστή. Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια από το 2000 μέχρι σήμερα, πάνω από 550 νεότευκτα πλοία υπό σημαία Λιβερίας κατασκευάστηκαν από Έλληνες στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Κίνας».

Η ιστορία

Η στενή σχέση του Νηολογίου της Λιβερίας με τους Έλληνες πλοιοκτήτες ξεκινά μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν αντίστοιχα η στενή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας επεκτάθηκε και στη ναυτιλία με την ευεργετική συμφωνία παράδοσης 100 πλοίων liberty σε Έλληνες πλοιοκτήτες για να ανασυγκροτηθεί ο σχεδόν κατεστραμμένος ελληνικός εμπορικός στόλος.

Το Νηολόγιο Λιβερίας, που είχε ιδρυθεί το 1948 από τον γενικό γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Edward Stettinius, ήταν έτοιμο να εγγράψει πλοία στις αρχές του επόμενου έτους. Και το πρώτο πλοίο που ύψωσε τη λιβεριανή σημαία ήταν το WORLD PEACE, ένα νεότευκτο δεξαμενόπλοιο 10.892 τόνων συμφερόντων του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Bethlehem Steel Corporation στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Εγγράφεται στις 11 Μαρτίου 1949 με αριθμό Νηολογίου 101.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή πλοίων στο Νηολόγιο ενός εκ σημαντικότερων εφοπλιστών του 20ου αιώνα του Σταύρου Λιβανού ο οποίος ύψωσε την Λιβεριανή σημαία στο δεύτερο πλοίο του Νηολογίου το 1949, για να ακολουθήσουν πάνω από 40 πλοία την επόμενη δεκαετία.

Παρόλο που ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πολύ σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία του Νηολογίου της Λιβερίας αμέσως μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, το πρώτο πλοίο συμφερόντων του το δεξαμενόπλοιο OLYMPIC LIGHT ενεγράφη στο νηολόγιο το 1953.

Περισσότερα από 580 νεότευκτα πλοία , στην πλειονότητα πετρελαιοφόρα αλλά και φορτηγά, υπό σημαία Λιβερίας κατασκευάστηκαν από Έλληνες εφοπλιστές στα ναυπηγεία της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών και των ΗΠΑ την περίοδο 1949 - 1970 βοηθώντας τις οικονομίες τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι απονομές

Κορύφωση της βραδιάς ήταν η βράβευση πέντε Ελλήνων πλοιοκτητών και δύο στελεχών. Το βραβείο “Commissioner’s Award for Excellence” θεσμοθέτησαν το 2018 οι Ναυτιλιακές Αρχές της Λιβερίας με επικεφαλής τον James F. Kollie και απονέμεται ως ένδειξη αναγνώρισης σε μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας που έχουν δεσμούς και με το ναυτιλιακό πρόγραμμα της Λιβερίας.

Πρόκειται, κατά σειρά βράβευσης, για τους Γιώργο Προκοπίου, Ευάγγελο Μαρινάκη, καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, Πάνο Λασκαρίδη και Δημήτρη Λεμονίδη. Επίσης, βραβείο απενεμήθη στον καπετάν Πέτρο Αγγελάκο, στον παλαιότερο από τους συνεργάτες του Σταύρου Νιάρχου, Γενικός Διευθυντής, σήμερα, του Niarchos Group με έδρα το Μονακό και στον καπετάν Νίκο Σούτο για την προσφορά του τα τελευταία 50 χρόνια ως Γενικός πρόξενος της Λιβερίας στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα