Η εκροή 1 τρισ. δολαρίων από την Κίνα και τα capital controls

Το 2015, οι ρυθμιστές της Κίνας είδαν 1 τρισ. κεφαλαίου να εκρέει από τις αγορές τους. Τώρα, πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται τί θα κάνει ο Πρόεδρος της χώρας Xi Jinping και η οικονομική του ομάδα, γι αυτή την κατάρρευση.

Μία επιλογή είναι να περιφράξουν την οικονομία των 10 τρισ. δολαρίων με νέα και διευρυμένα capital controls. Πρόκειται για το ισότιμο ενός οικονομικού συναγερμού, κάτι που υποστηρίζεται πως πρέπει να λάβει χώρα

από αρκετούς ρυθμιστές παγκοσμίως. Ένας από αυτούς είναι και ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda, ο οποίος προκάλεσε συζητήσεις στο Davos την προηγούμενη εβδομάδα όταν παρακίνησε την Κίνα να θέσει κεφαλαιακούς ελέγχους για να περιορίσει την εκροή κεφαλαίων.

Η Κίνα δέχεται πολλές προτάσεις εδώ και μερικό καιρό. Οι εμπορικοί συνεργάτες της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ιαπωνίας, θέλουν να γίνει η μετατροπή της οικονομίας της μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας ομαλά, από το εμπόριο και τις αγορές σε μία αγορά καταναλωτών και υπηρεσιών.

Αλλά η μετατροπή αυτή δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Η Κίνα βιώνει τη χαμηλότερη ανάπτυξή της από το 1990, ενώ οι εγχώριες αγορές στη Shanghai και τη Shenzhen έχουν βιώσει νέες απροσδόκητα μεγάλες εκροές επενδύσεων τον Ιανουάριο, αξίας 1,8 τρις. Δολαρίων.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν σκέπτεται αλλαγή των κεφαλαιακών της κανόνων. Το 2015 είχε ξοδέψει μεγάλο μέρος των αποθεματικών ξένου συναλλάγματος της χώρας για να υποστηρίξει το γιουάν, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του δημοσίου προειδοποιούν τους κερδοσκόπους επενδυτές, συμπεριλαμβανόμενου του George Soros, να μην προχωρήσουν σε short του νομίσματος.

Αλλά το γιουάν συνεχίζει την πτώση του, με χαμηλό πενταετίας μέσα στον Ιανουάριο πάνω από 5%. Η Κεντρική Τράπεζα δεν δρα απολύτως ανεξάρτητα και πολλές φορές υποπίπτει στις πιέσεις της κυβέρνησης της χώρας.

Οι αναλυτές ανησυχούν πως η προάσπιση αυτή της οικονομίας μπορεί να μην είναι τόσο ρευστή όσο φαίνεται και μπορεί να οφείλεται στην πιθανή χρηματοδότηση κυβερνητικών προγραμμάτων. Τα αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να βρεθούν σε ανησυχητικό χαμηλό, σύμφωνα με την Bloomberg Intelligence.

Υπάρχουν και πιο δρακόντια οικονομικά μέτρα όπως η αύξηση των επιτοκίων και η ραγδαία υποτίμηση. Αλλά αυτά τα μέτρα κουβαλούν και μεγάλα ρίσκα σε μία οικονομία η οποία επιβραδύνεται και χρειάζεται τεράστια αναδιάρθρωση των κρατικών της, υπερχρεωμένων, βιομηχανιών. Το πιο δρακόντιο μέτρο θα ήταν η επιβολή των νέων κεφαλαιακών ελέγχων, κάτι που βρίσκεται εκ παραμέτρου αντίθετο με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα