Πτωτική πορεία στην Ευρώπη – Fed και πετρέλαιο στο επίκεντρο

Σταθερά σε τροχιά διόρθωσης οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το πετρέλαιο, μετά το χθεσινό ράλι, θυμήθηκε τις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς και υποχωρεί άνω του 3%.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη σημερινή ανακοίνωση της Fed, η οποία βέβαια θα δημοσιοποιηθεί όταν οι ευρωπαϊκές αγορές θα έχουν ολοκληρώσει τη συνεδρίασή τους.

Κανείς δεν αναμένει κάποια αλλαγή στα αμερικανικά επιτόκια, αλλά όλοι θα διαβάσουν εξαιρετικά

προσεκτικά την ανακοίνωση της τράπεζας, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν εάν η Fed θα συνεχίσει στο άμεσο μέλλον να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου μπορεί να υπάρξει η δεύτερη αύξηση επιτοκίων, αλλά όλα θα εξαρτηθούν και από μία σειρά στοιχείων που θα εξετάσουν οι οικονομολόγοι της Fed.

«Αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι μία διαβεβαίωση από τη Fed ότι εξετάζει προσεκτικά τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ, αλλά και το τι συμβαίνει διεθνώς. Εάν αισθανθούν ότι αυτό ισχύει, τότε μπορεί να επέλθει ακόμη και ράλι στις αγορές», εκτιμά ο Naeem Aslam, αναλυτής της AvaTrade.

Απώλειες 0,8% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 στις 336 μονάδες, με την πτώση του από την αρχή του έτους να φθάνουν στο 8%, καθώς το ξεκίνημα του 2016 είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικό για τις αγορές.

Πτώση 0,64% για τον DAX 30 στις 9.759 μονάδες, με τον FTSE 100 να κινείται κατά 0,48% στις 5.882 μονάδες και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται κατά 0,57% στις 4.332 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να αποδυναμώνεται 0,52% στις 8.646 μονάδες, ενώ πιο ισχυρές είναι οι πιέσεις – κυρίως λόγω τραπεζικών μετοχών – για τον ιταλικό FTSE MIB, ο οποίος υποχωρεί 1,5% στις 18.631 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται αυτές που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εμπορευμάτων και ενέργειας, ενώ βουτιά με πτώση άνω του 3% σημειώνει η μετοχή της Royal Bank of Scotland, λόγω της ανάγκης εξοικονόμησης 2,5 δισ. στερλινών προκειμένου να καλύψει έξοδα από δικαστικές διαμάχες.

Keywords
Τυχαία Θέματα