Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στην Αθήνα

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων δίνει μία ευκαιρία στο ευρύ κοινό να επισκεφτεί τα μουσεία της περιοχής του χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για να τιμήσει την ημέρα, πέραν της δωρεάν εισόδου, κάθε μουσείο (ανάλογα με τους πόρους και τη διάθεση που έχει) οργανώνει μία σειρά από ειδικές δράσεις που κινούνται γύρω από την επίσημη θεματολογία στην οποία εστιάζει κάθε χρονιά το ICOM και αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής

κληρονομιάς.

Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν, άλλωστε, να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Η αλήθεια είναι ότι φέτος το πρόγραμμα είναι κάπως πιο φτωχό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και οι κινητοποιήσεις στο Κέντρο και οι στάσεις εργασίας των μέσων μεταφοράς λόγω της ψήφισης των νέων μέτρων δεν βοηθούν την κατάσταση. Ορισμένα μουσεία, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πραγματοποιούν δωρεάν ξεναγήσεις. Ορισμένα άλλα έχουν προσθέσει και άλλες δράσεις. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το πρόγραμμα.

Μουσείο Μπενάκη

Στα τρία κτίριά του, το Μουσείο Μπενάκη έχει οργανώσει μία πλούσια σειρά από δράσεις που δεν περιορίζονται χρονικά στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αλλά επεκτείνονται και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Οι «κρυμμένες» φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους
Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για τον λόγο αυτό οι «κρυμμένες» φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

Ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας, αύριο, Πέμπτη, το προσωπικό θα επιλέξει ορισμένα μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και θα τα παρουσιάσει σε μικρές ομάδες. Οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στην Αθήνα του 19ου αιώνα παρακολουθώντας τους περιηγητές φωτογράφους να αποτυπώνουν τα αρχαία μνημεία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο εισάχθηκε και αντιμετωπίστηκε το νέο μέσο αποτύπωσης εικόνων στην ελληνική κοινωνία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ξένοι φωτογράφοι στη διάδοση της τέχνης. Ο μέγιστος αριθμός για κάθε τμήμα (11:00-12:00, 13:00-14:00, 15:00-16:00 και 17:00-18:00) ανέρχεται σε 10 άτομα. Για να εγγραφείτε, καλέστε στο 210 721 1033.

Δώσε φωνή σε όσα δεν μπορείς να ονοματίσεις
Η δημιουργική ομάδα Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του Athens Jewelry Week παρουσιάζει ένα διαδραστικό εργαστήριο αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Οι επισκέπτες θα κληθούν να παρακολουθήσουν μια προβολή/έκθεμα που θίγει με συμβολικό τρόπο αμφιλεγόμενα ή αμφισβητούμενα ζητήματα. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να αντιδράσουν στην αισθητηριακή αυτή εμπειρία και να πάρουν θέση, μέσα από μία δημιουργική διαδικασία. Θα επιλέξουν υλικά που τους εκφράζουν, θα συνθέσουν εικόνες και συναισθήματα, και θα δημιουργήσουν ένα φορέσιμο καλλιτεχνικό αντικείμενο-statement. Τέλος, θα τους δοθεί η ευκαιρία να σχολιάσουν την όλη εμπειρία, αφήνοντας το ίχνος τους στους τοίχους του μουσείου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Πειραιώς στις 18 Μαΐου (19.00-23.00) και στις 19-21 Μαΐου (11.00-16.00).

Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής
Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22, Αθήνα) που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων. Συνοδοιπόρος μας σε αυτήν την περιήγηση θα είναι η επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραϊτου. Αύριο, Πέμπτη, θα υπάρξουν δύο ξεναγήσεις, μία στις 11.00 και μία στις 14.00, με μέγιστο αριθμό ατόμων για κάθε τμήμα τα 20. Για εγγραφή καλέστε στο 2103251311.

Συντηρητές υπό έκθεση
Ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης θα στηθεί την Πέμπτη από τις 12.00 έως τις 17.00 στους χώρους του Κεντρικού Κτιρίου (Κουμπάρη 1) του Μουσείου Μπενάκη, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη εργασιών συντήρησης σε επιλεγμένα έργα και συγχρόνως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους συντηρητές. Με τη βοήθεια οθονών οι επισκέπτες θα μπορούν να διεισδύσουν οπτικά στα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να ανιχνεύσουν την ιστορία τους.

Φαρενάιτ 451 - Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα
Το Μουσείο Μπενάκη, για το έτος 2017 που είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα, στο Κεντρικό Κτίριο (Κουμπάρη 1). Το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα με αριθμό ευρετηρίου ΓΕ 2701. Προέρχεται από την πόλη Jingdezhen της επαρχίας της Κίνας Jiangxi και χρονικά ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing, 17oς αι. μΧ. Με αφορμή αυτό το κινεζικό πιάτο, ο Δρ Γιώργος Μαγγίνης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη τέσσερις ξεναγήσεις (14:00-14:30, 16:00-16:30, 18:00-18:30 & 20:00-20:30) αποκαλύπτοντάς μας μια αμφιλεγόμενη διήγηση του ιστορικού Σίμα Τσιέν.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο θα είναι αύριο, Πέμπτη, ανοικτό από τις 8.00 έως τις 20.00 με ελεύθερη είσοδο. Την ημέρα αυτή θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο» (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού), τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα δουν σε ειδική προθήκη έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγάλματος, το οποίο είχε πέσει θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα