Δανία: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης φορολογικό σκάνδαλο $15 δισ.

Ερευνα ξεκινούν οι δανεζικές αρχές σχετικά με μια υπόθεση πολυετούς κακοδιαχείρισης και απάτης που οδήγησε στην απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 100 δισ. κορωνών ή 15 δισ. δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός, Lars Lokke Rasmussen, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να ανακαλύψει τι πήγε λάθος αν θέλει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη για παραγωγή εσόδων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός από τα καλύτερα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στον κόσμο.

«Η εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί από γενιά σε γενιά μπορεί να χαθεί από λεπτό σε λεπτό», είπε επίσης για να προσθέσει ότι αν συμβεί αυτό, το σύστημα πρόνοιας

θα καταρρεύσει.

Η έρευνα ήταν απαίτηση του του Κόμματος του Λαού της Δανίας, νέος αντιμεταναστευτικού κόμματος που δεν συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, στο οποίο όμως βασίζεται ο Rasmussen για υποστήριξη. Το άιτημα έγινε μετά από ένα εσωτερικό έγγραφο με το οποίο αποκαλύφθηκε ότι το κράτος μπορεί να επανακτήσει μόνον το 1/5 των χρημάτων που χάθηκαν.

Αυτό είναι το τελευταίο πλήγμα σε μια σειρά αποκαλύψεων για το τμήμα φορολογικών εσόδων της Δανίας μετά από πολυετείς προσπάθειες εξυγίανσης μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και ψηφιοποίησης της συλλογής στοιχείων.

Και οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της Δανίας.

Ο Δανός ΥΠΟΙΚ, Kristian Jensen, υπουργός επί των Φορολογικών Υποθέσεων το διάστημα 2004 - 2010 έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για λάθη και παραλείψεις που συνέβησαν κατά τη θητεία του ως επιβλέποντος της συλλογής εσόδων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η απόφαση που ελήφθη εκείνη την περίοδο για κεντρική είσπραξη των φόρων αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα