Eκατοντάδες καινούργια δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για τους τουρίστες της Αθήνας

Της Στεφανίας Σούκη

Εκατοντάδες καινούργια δωμάτια είτε πρόκειται για ξενοδοχεία είτε ακόμη και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν ήδη δημιουργηθεί ή βρίσκονται τώρα στα σκαριά για τους τουρίστες της Αθήνας, όπου το ποσοστό αύξησης των αφίξεων παραμένει ήδη από το 2013 σε θετικό πρόσημο και μάλιστα φέτος σε διψήφιο ποσοστό.

Aρκεί να αναφερθεί ότι η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας τον Ιούλιο, σημείωσε

αύξηση της τάξης του 11,3%, φθάνοντας τους 2,85 εκατ. επιβάτες. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού, όσο και οι διεθνείς επιβάτες, σημείωσαν άνοδο της τάξης του 9,1% και 12,3% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2018, η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τους 13,3 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας διψήφια άνοδο (+11,1%), με τόσο την κίνηση εσωτερικού, όσο και την κίνηση εξωτερικού, να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 3,7% και 15% αντίστοιχα.

Οσον αφορά τον τομέα της φιλοξενίας, τα νούμερα που παραθέτει η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR consulting είναι ενδεικτικά της ανάπτυξης που έχει σημειώσει ο κλάδος στην Αθήνα ειδικά την τελευταία τριετία, περίοδος κατά την οποία, έχουν αυξηθεί ραγδαία τα νόμιμα αλλά και «μαύρα» καταλύματα.

Ειδικότερα, τα τελευταία δυόμιση χρόνια περί τα 1.000 καινούρια δωμάτια ξενοδοχείων έχουν προστεθεί στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του 5άστερου Εlectra Metropolis και του 4άστερου Athens Avenue το 2016, το 4άστερο Athenaeum Grand Hotel το 2017 και πιο πρόσφατα το 4άστερο Athenaeum Palace & Luxury suites, Wyndham Grand Residences & Suites και το 4άστερων Breeze Boutique Hotel.

Επιπλέον 750 δωμάτια ξενοδοχείων άνοιξαν εκ νέου αυτή την περίοδο, τα οποία είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του 4άστερου Athens Tiare στην Ομόνοια, του 5άστερου Wyndham Grand στην πλατεία Καραϊσκάκη και του επίσης 5 αστέρων Athens Grand Hyatt στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο λειτουργεί ξανά τώρα, τον Αύγουστο του 2018.

Athens Grand Hyatt

Ακόμη 400 νέα δωμάτια βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό κατασκευή στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των οποίων το Academia of Athens (Autograph) στην συμβολή της οδού Ακαδημίας και Ομήρου, το Coco Mat Acropolis και στην οδό Κριεζώτου και Πανεπιστημίου το νέο ξενοδοχείο που έχει δρομολογήσει ο όμιλος ΛΑΜΨΑ στα πρώην γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας, φέρνοντας, κατά πάσα πιθανότητα την αλυσίδα MGallery της Accor στην αθηναϊκή αγορά.

Academia of Athens

Οι αναλυτές της GBR consulting κάνουν λόγο για 400 νέα δωμάτια που προστίθενται στα παραπάνω όπως αυτά έχουν ήδη ανακοινωθεί ή βρίσκονται υπό σχεδιασμό, ενώ σημειώνουν και το γεγονός ότι 720 δωμάτια βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πρώην ξενοδοχείο Acropol και του La Mirage στην Ομόνοια και φυσικά του Esperia Palace της Σταδίου, για το οποίο ο ΕΦΚΑ εκκινεί τις διαδικασίες εκμίσθωσής του.

Οσον αφορά το κομμάτι των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, η εταιρεία καταγράφει αύξηση 239% όσον αφορά τα ίδια τα ακίνητα και 157% ως προς την αύξηση των δωματίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας: Από τα δωμάτια που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ένα ποσοστό 72% κατατάσσονται στην κατηγορία των 4 κλειδιών, ωστόσο πολλά από αυτά βγαίνουν στην αγορά ως δωμάτια (πολυτελών) ξενοδοχείων. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στα σπίτια των ιδιωτών που διατίθενται μέσα από τις πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού και θα καταμετρηθούν εφόσον ξεκινήσει η δήλωσή τους στο καινούριο Μητρώο το οποίο προωθεί αυτή την περίοδο - θεωρητικά, με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις- η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην πιλοτική του εφαρμογή.

Στα νούμερα δεν περιλαμβάνονται, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η GBR consulting τα νέα μεγάλα καταλύματα εκτός του κέντρου της Αθήνας, όπως στον Πειραιά ή την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eκατοντάδες, Αθήνας,Ekatontades, athinas