Η αναζήτηση του επενδυτικού κοινού για σταθερότητα και αποδόσεις

Από την πορεία τόσο της έκδοσης όσο και της διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε σήμερα, του ομολόγου του ΟΠΑΠ φαίνεται ξεκάθαρα ότι παρά την ισοπέδωση των αξιών στα χρόνια της κρίσης, εξακολουθεί να υπάρχει ένα επενδυτικό κοινό που αναζητεί ευκαιρίες και σταθερότητα. Λίγο μετά την ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην ΕΧΑΕ για την εισαγωγή του ομολόγου και καθώς πραγματοποιούνταν οι πρώτες πράξεις η αξία του πήρε την ανιούσα δείχνοντας 101, κάτι που σημαίνει

ότι κόσμος που έμεινε εκτός της διάθεσης λόγω της μεγάλης ζήτησης σπεύδει να «χτυπήσει» πλέον στη δευτερογενή αγορά. Σημειώνεται ότι ο κωδικός διαπραγμάτευσης της ομολογίας είναι με ελληνική γραμματοσειρά «ΟΠΑΠΟ1» και με λατινική γραμματοσειρά «OPAPB1».

Στη σημερινή εκδήλωση στην ΕΧΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Damian Cope τόνισε ότι η σημαντική υπερκάλυψη του ομολόγου αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που δείχνουν τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές στον ΟΠΑΠ και στο «Όραμα 2020», να καταστεί ο Οργανισμός μια κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης αφού χαιρέτισε την επιτυχία της έκδοσης, ανέφερε πως μετά από αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες που θα επιτρέψουν στην δευτερογενή αγορά του Χ.Α. να αποκτήσει το βάθος και το πλάτος που αρμόζει. Τόνισε, δε, ότι τα επιτόκια έχουν εξομαλυνθεί, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ακόμη ο πρόεδρος του ομίλου ΕΧΑΕ κ. Γεωργάνας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Λαζαρίδης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του εγχειρήματος και για τη σημασία που έχει για το Χ.Α.

Η επιτυχία

Αναμφισβήτητα η έκδοση των 200.000 κοινών ομολογιών του Οργανισμού, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που παρατείνεται απ' την μη κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, είχε μεγάλη επιτυχία. Α μη τι άλλο απέδειξε ότι οι αποταμιευτές μπορεί να μην εμπιστεύονται τα κρατικά ομόλογα και τις τράπεζες, εμπιστεύονται όμως τον ΟΠΑΠ.
Συνολικά συγκεντρώθηκαν προσφορές 421,2 εκατ. ευρώ με τη δημόσια προσφορά να καλύπτεται κατά 2,1 φορές απ' το σύνολο των 8.118 συμμετεχόντων επενδυτών. Ως εκ τούτου και η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 3,5% με τιμή διάθεσης τα 1.000 ευρώ έκαστη.

Αναλυτές αλλά και στελέχη των αναδόχων εκτιμούν ότι σχεδόν το σύνολο της ζήτησης προήλθε από εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Κατανομή

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

(α) 140.000 ομολογίες (70% επί του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές. Είχε εκδηλωθεί ζήτηση για 274.829 ομολογίες.

(β) 60.000 Ομολογίες (30% επί του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές. Είχε εκδηλωθεί ζήτηση για 141.574 ομολογίες απ' τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών. Από τις συγκεκριμένες ομολογίες οι Ανάδοχοι έλαβαν για δικό τους λογαριασμό 26.992 ως ακολούθως:

Τα 200 εκατ.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν ύψους 200 εκατ. ευρώ αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Όπως δήλωσε στην εκδήλωση της ΕΧΑΕ ο κ. Damian Cope, η έκδοση του ομολόγου υποστηρίζει τη σημαντική επένδυση στο δίκτυο πρακτορείων, την αναβάθμιση των τεχνολογικών συστημάτων και υποδομών καθώς και την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Δημιουργώντας αξία για την εταιρεία, τους πελάτες και τους συνεργάτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία η χρήση των αντλούμενων κεφαλαίων για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα εντός της χρήσης 2017 και τυχόν υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί στις επόμενες χρήσεις 2018 και 2019. Επίσης το προϊόν της Έκδοσης, έως την πλήρη διάθεσή του, θα επενδύεται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου, όπως ενδεικτικά προθεσμιακές καταθέσεις, repos και ομόλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα