Οι κλάδοι που κινδυνεύουν περισσότερο από το Βrexit

Από ξενοδοχεία μέχρι τράπεζες ποικίλουν οι επιχειρήσεις που πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Mercer, αφενός η τουριστική βιομηχανία της Βρετανίας βασίζεται σημαντικά σε ξένους εργαζομένους, ενώ και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ένας στους πέντε εργαζόμενους δεν είναι Βρετανός.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση της Mercer, το ένα τρίτο από τα άτομα

που απασχολούνται στις υπηρεσίες διαμονής και διατροφής γεννήθηκε εκτός Βρετανίας και η εν λόγω βιομηχανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί στο εργατικό δυναμικό, αλλά και στην εξεύρεση λύσεων όπως η αύξηση του αυτοματισμού στους τομείς αυτούς.

Αλλοι τομείς που κινδυνεύουν είναι, σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας μεταποίησης, οι μεταφορές και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς ένας τους πέντε εργαζόμενους κατά μέσο όρο, είναι ξένος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να επιβάλει πιο αυστηρούς κανόνες και ελέγχους στη μετανάστευση κι αυτό θα μειώσει τον αριθμό των ξένων εργαζομένων», αναφέρει ο συνεργάτης της Mercer, Gary Simmons. «Κάθε εταιρεία σε κάθε τομέα στο Η.Β. Θα ανταγωνίζεται ψάχνοντας σε μια μειωμένη δεξαμενή διαθέσιμων εργαζομένων».

Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το 18% των εργαζομένων είναι μη – Βρετανοί και ο ανταγωνισμός για την ανεύρεση ταλέντων που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις σε ψηφιακό και κανονιστικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο κυβερνοσφάλειας, αναμένεται να είναι έντονος.

Πολλές εταιρείες εκφράζουν ανησυχίες ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας αν η πρωθυπουργός Μέι πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση τυ καθαρού αριθμού των μεταναστών (τώρα ανέρχονται σε σχεδόν 300.000 ετησίως). Όπως αναφέρει ενδεικτικά η εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων Pret A Manger, μόλις ένας στους πέντε που κάνουν αίτηση για δουλειά είναι Βρετανός.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα