Η Toys R Us υπέβαλε το σχέδιο ρευστοποίησης των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ

Η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών Toys R Us επισημοποίησε την απόφασή της να βάλει λουκέτο ή να πουλήσει όλα της τα καταστήματα στις ΗΠΑ, τα οποία ανέρχονται σε 800.

Η κίνηση αυτή που επικυρώθηκε με την κατάθεση των σχετικών εγγράφων στο πτωχευτικό δικαστήριο κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στον κόσμο των παιχνιδιών, που άνοιξε πριν από δεκαετίες, ο Charles P. Lazarus, ο ιδρυτής της, γιος ενός ιδιοκτήτη καταστήματος ποδηλάτων.

«Αυτή

είναι προφανώς μια θλιβερή μέρα για μας αλλά και για τα εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους, τους οποίους υπηρετήσαμε τα τελευταία 70 χρόνια», ανέφερε ο CEO Dave Brandon, σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για ένα πλήγμα στην εν λόγω βιομηχανία, που βασιζόταν στην εταιρεία λιανικής πώλησης για τον εφοδιασμό της με παιχνίδια σε προνομιακή τιμή και που τώρα πρέπει να απευθυνθεί σε μεγάλα καταστήματα και στην Amazon για να αναπληρώσει το κενό.

Πλήγμα αποτελεί όμως και για τους τρεις ιδιοκτήτες, την KKR, την Bain Capital Partners και την Vornado Realty Trust, που ιδιωτικοποίησαν την εταιρεία το 2005 για 6,6 δισ. δολ., αφήνοντάς την με χρτέη 4,9 δισ. δολ. Ενα χρέος που θα γινόταν ανάθεμα για την επιχείρηση, καθώς δεν της επέτρεψε να κάνει τις επενδύσεις που έπρεπε αφού το τοπίο γύρω της άλλαζε με γοργούς ρυθμούς.

Η Toys R Us προσέλαβε συμβούλους με στόχο την αναδιάρθρωση το 2017. Το σχέδιο ήταν να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να μεταφερθεί για την περίοδο μετά τις διακοπές και ν πριν από τις οφειλόμενες πληρωμές, λένε πηγές στο CNBC.

Αλλά όταν το CNBC έβγαλε την είδηση ότι μπορεί να καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας, οι προμηθευτές πάγωσαν τις αποστολές τους στην Toys R Us, δεχόμενοι μόνο μετρητά κατά την παράδοση. Σε μερικές εβδομάδες, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε πτώχευση πριν από την κρίσιμη περίοδο των διακοπών και χωρίς να υπάρξει κάποιο σχέδιο. Οι κακές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την εταιρεία.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις στις ΗΠΑ την περίοδο των διακοπών ήταν κατά 250 εκατ. δολ. χαμηλότερες από τις προβλέψεις, ενώ την ίδια ώρα μια άλλη ομάδα τραπεζών την πίεσαν να πάει στη λύση της ρευστοποίησης.

Η εταιρεία ενδέχεται να μπορέσει να «σώσει» 200 καταστήματα που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το μπραντ της στις ΗΠΑ, μέσω μιας συμφωνίας με τον καναδικό της βραχίονα. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί εκτός Καναδά και είναι σε συζητήσεις μ,ε κάποιους εκ τω πιστωτών της Toys R Us.

Keywords
Τυχαία Θέματα