Η Shell αποεπενδύει στον Καναδά

Η αγγλο- ολλανδικών συμφερόντων Shell συμφώνησε να προχωρήσει στην πώληση όλων των κοιτασμάτων πετρελαίου που κατέχει στον Καναδά έναντι τιμήματος $7,25 δισ.

Παράλληλα, αποφάσισε να μειώσει το μερίδιο που κατέχει στο Athabasca Oil Sands project (AOSP) σε 10% από 60% που κατέχει σήμερα, αλλά θα παραμείνει διαχειριστής του AOSP.

Η συμφωνία προβλέπει και

μια από κοινού εξαγορά από τη Shell και την Canadian Natural, της Marathon Oil Canada , έναντι 1,25 δισ. δολ. σε ρευστό.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στα μέσα του 2017, μετά από έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Η Shell βρίσκεται σε διαδικασία προγράμματος αποεπένδυσης ύψους 30 δισ. δολ. με στόχο να μειώσει το χρέος της που αυξήθηκε μετά την εξαγορά ύψους 54 δισ. δολ. της BG Group, το 2016. Η εταρεία προχώρησε στην πώληση assets αξίας 5 δισ. δολ. την περσινή χρονιά και αυτή την εβδομάδα εξοικονόμησε 2,2 δισ. δολ. από τη διάλυση της συνεργασίας της με τη Saudi Arabian Oil Co. Ο CEO, Ben Van Beurden, τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι δεν είναι πιθανό η Shell να αναλάβει άλλα δαπανηρά έργα σε κοιτάσματα πετρελαίου, μετά την πτώση της τιμής του αργού.

Σε ό,τι αφορά τη νέ συμφωνία, ο Van Beurden ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου της Shell. Οι διαδικασίες αυτές θα επιταχύνουν τις ελεύθερες ταμειακές ροές και θα συνεισφέρουν σημαντικά στο πρόγραμμα αποεπένδυσης της Shell.

Keywords
Τυχαία Θέματα