Η Berkshire μετά τον Μπάφετ

Ο Ουόρεν Μπάφετ, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway διαβεβαίωσε τους μετόχους της ότι η εταιρεία θα είναι και θα παραμείνει σε πολύ καλή κατάσταση όταν ο ίδιος φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο.

«Εάν πεθάνω απόψε, νομίζω ότι αύριο η μετοχή θα κινηθεί ανοδικά», δήλωσε ο 86 Μπάφετ το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας στην Ομάχα της Νεμπράσκα. «Παράλληλα θα υπάρξουν αρκετές ιστορίες

για διάσπαση της εταιρείας και άλλα παρόμοια, δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα ωραίο story για τη Wall Street».

Ο Μπάφετ απάντησε σε ερώτηση επενδυτή για το κατά πόσο η Berkshire θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών εάν ο ίδιος αλλά και ο 93χρονος αντιπρόεδρος Τσαρλς Μάνγκερ, πεθάνουν. Εν γένει υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το μέλλον της εταιρείας και τη διαδοχή στην κορυφή της. Ο Μπάφετ κατά τη διάρκεια περισσότερων από πέντε δεκαετιών έχει μετατρέψει την εταιρεία σε έναν κολοσσό ο οποίος διαθέτει μερίδια σε δεκάδες κλάδους, μεταξύ των οποίων ασφάλειες, ενέργεια και μεταφορές, με τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της να φθάνει στα 135 δισ. δολάρια.

Υποστήριξε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών εάν αυτό θεωρηθεί η καλύτερη κίνηση για τους μετόχους και ότι ο επόμενος επικεφαλής θα είναι κάποιος που ξέρει να τοποθετεί σωστά τα κεφάλαια της Berkshire. Ο επόμενος ηγέτης της Berkshire «θα πρέπει να τοποθετήσει στις αγορές το ποσό των 400 δισ. δολαρίων, πιθανώς και περισσότερα», τόνισε ο Μπάφετ και προσέθεσε ότι «σε δέκα χρόνια από τώρα η Berkshire θα είναι μία «συνάθροιση» επιχειρήσεων».

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτές υποστήριξε ότι ευελπιστεί ότι αυτός που θα τον διαδεχθεί θα είναι, ήδη, πολύ πλούσιος.

Οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν, εδώ και αρκετά χρόνια, ποιος θα διαδεχθεί τον Μπάφετ. Στη φετινή γενική συνέλευση ο ίδιος φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του Αζίτ Τζέιν αλλά και των Τοντ Κομπς και Τεντ Βέσλερ, κορυφαίων επενδυτικών στελεχών της Berkshire.

Keywords
Τυχαία Θέματα