Γιώργος Δουκίδης: Η ιδέα που δημιούργησε την πιο πρωτοποριακή σύμπραξη

Δεν υπάρχει διαγωνισμός ή πρόγραμμα για την νέα επιχειρηματικότητα στη χώρα μας που να μην έχει προσθέσει αξία ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης. Το «όχημα» του καθηγητή και των συνεργατών του είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center for Εntrepreneurship and Innovation).

Το τελευταίο τα λίγα χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να λογίζεται ως ένας αξιόπιστος partner

για κάθε νέα δημιουργική προσπάθεια στο χώρο της νέας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που κάνει διακριτή και αξιοσημείωτη την παρουσία του καθηγητή Δουκίδη στα δημόσια πράγματα. Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε μέσα στην στενή ομάδα των συνεργατών του (μία εκ των οποίων είναι η καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη) και είχε την υποστήριξη της Πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αφορούσε την συγκρότηση ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα σχήματος για την συμμετοχή στον διαγωνισμό του Eqifund.

Η ομάδα του καθηγητή Δουκίδη με προεξάρχουσα την καθηγήτρια Πραματάρη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ανέλαβε να συντονίσει την εκδήλωση της πρωτοβουλίας και να την μετασχηματίσει από μια απλή ιδέα σε ένα σχήμα τύπου ΑΚΕΣ.

Στο σχήμα συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων αλλά και η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, ο όμιλος Viva και το Ίδρυμα Ωνάση.

Το ενδιαφέρον του συνεργατικού αυτού σχήματος επικεντρώνεται στο πεδίο ευθύνης του Ταμείου Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Fund - TT Fund) που ανήκει στο λεγόμενο Παράθυρο Καινοτομίας.

Ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης στην απονομή βράβευσης του πρώτου κύκλου του προγράμματος ψηφιακής καινοτομίας «Viva Nest-an IDEA in Fintech»

Το συγκεκριμένο Ταμείο θα στοχεύει έργα ή/και εταιρείες (SMEs) προερχόμενες από ΑΕΙ, Ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα. Ο στόχος είναι η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται σε σχετικό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και η εμπορική αξιοποίησή τους.

Η αξιοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων, την ίδρυση τεχνοβλαστών (spin-off, spin-out), την εκμετάλλευση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, εκχωρήσεις δικαιωμάτων κλπ. Το Ταμείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για επενδύσεις pre-seed, proof-of-concept και seed.

Μια τέτοια πρωτοβουλία, δίχως άλλο, θα δώσει νέα πνοή αλλά και μια διαφορετική διάσταση στην επίμονη δουλειά που κάνουν πολλά τμήματα πανεπιστημίων πάνω στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, θα στηρίξει την λειτουργία ερευνητικών και επιστημονικών κέντρων και θα δώσει διέξοδο στα όνειρα αρκετών εκατοντάδων φοιτητών και αποφοίτων που αναζητούν να δοκιμάσουν η ιδέα τους να γίνει επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα