Αυτή τη στέβια ποιος θα την πάρει;

του Κώστα Τσαούση

Όταν το 2012 – λίγους μόλις μήνες μετά την σχετική έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μια παραδοσιακά οικογενειακή εταιρεία από την Αγριά του Βόλου, η εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ κυκλοφόρησε τα ΕΨΑ light, τα «πρώτα ελληνικά αναψυκτικά

με στέβια» η αγορά σφύριζε αδιάφορα σε αυτήν την ελληνική καινοτομία. Η τελευταία είχε να κάνει ευθέως και με θερμίδες αλλά και με την γεύση. Μάλιστα, η ίδια η εταιρεία με τα λιγοστά σε σχέση με τα συνήθη της αγοράς διαφημιστικά budget προσπάθησε να περάσει στο ευρύ καταναλωτικό κοινό ένα – δύο μηνύματα για την διαφορά που έφερνε η καινοτομία της: Το πρώτο εξ αυτών ότι η ζάχαρη είχε φύγει από την μέση και την θέση είχε πάρει η στέβια. Το δεύτερο αφορούσε την ίδια την στέβια, ένα φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.

Πέντε χρόνια μετά δεν υπάρχει εταιρεία αναψυκτικών στην χώρα μας που στον ένα ή στο άλλο βαθμό δεν έχει αναφορά στην στέβια. Πρόσφατα, η μεγάλη πολυεθνική δύναμη που ακούει στο όνομα 3Ε παρουσίασε την κοκκινο-πράσινη εκδοχή του εμβληματικού προϊόντος της – την Coca‑Cola Χωρίς Θερμίδες και με γλυκαντικό από το φυτό Στέβια.

Η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Hellas, με ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, σε σχετικό δελτίο τύπου με αφορμή την κυκλοφορία του προϊόντος ανέφερει: «Είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που παρουσιάζει τη νέα επιλογή Coca‑Cola Χωρίς Θερμίδες και με το γλυκαντικό από το φυτό Στέβια. Κι είμαστε ακόμη πιο περήφανοι που θα παράγεται στo mega-plant Σχηματαρίου.

Η ενίσχυση των αναψυκτικών light με την προσθήκη της νέας Coca‑Cola που πρωτοκυκλοφορεί στην Ελλάδα εντάσσεται στη νέα παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας να προσφέρει περισσότερα προϊόντα χωρίς θερμίδες, ικανοποιώντας την επιθυμία που έχουμε οι περισσότεροι να περιορίζουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε, χωρίς να θυσιάζουμε την υπέροχη γεύση.

Η παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα του νέoυ προϊόντος Coca‑Cola αντανακλά τη μακρά ιστορία της εταιρείας να καινοτομεί τοπικά. Σήμερα, το 75% των πιο επιτυχημένων μαρκών μας έχουν δημιουργηθεί σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, και όχι κεντρικά».

Η πρωτοβουλία της Coca-Cola να εντάξει στην οικογένεια των light προϊόντων της την κοκκινοπράσινη εκδοχή της σηματοδοτεί πέραν όλων των άλλων και την διάθεση της να «αντιπαλέψει» τα δεδομένα της εγχώρια αγοράς και δη των Ελλήνων παραγωγών που δοκίμασαν την στέβια νωρίτερα από την πολυεθνική με καλή ανταπόκριση του κοινού.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία της αυτή ακουμπά και στα δεδομένα της ίδια της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το 5% της αγοράς αναψυκτικών «ελέγχεται» αποκλειστικά από ελληνικά brands με στέβια (Green Cola, Βίκος, Λούξ, ΕΨΑ). Μάλιστα, αποτελεί δε ένα από τα πιο ανθεκτικά κομμάτια της αγοράς αναψυκτικών καθώς συνεχίζει να εμφανίζει ανάπτυξη κόντρα στη διψήφια πτώση που συνεχίζει να εμφανίζει η συνολική αγορά των αναψυκτικών.

Στο σημείο αυτό μια στάση. Απάντηση σε ένα ερώτημα που θέτουν αρκετοί και σε καθημερινή βάση: Υπάρχει καλλιέργεια του φυτού Στέβια στην Ελλάδα ή με άλλα λόγια, υπάρχει ελληνική στέβια που φθάνει στα εργοστάσια των παραγωγών και συμμετέχει στην παραγωγή αυτών των νέων προϊόντων. Η απάντηση είναι συγκεκριμένη: Η στέβια που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια παραγωγής έρχεται κατευθείαν απ' έξω. Είναι εισαγόμενη και στη βάση πολύ ειδικών προδιαγραφών ανάλογα και με το προϊόν του κάθε παραγωγού.
Με λίγα λόγια, έχουμε ελληνικά αναψυκτικά με εισαγόμενη στέβια. Το πώς και το γιατί είναι μια άλλη ιστορία που σχετίζεται και με τα μεγέθη των καλλιεργειών αλλά και με τις παραγωγικές υποδομές για επεξεργασία και εκχύλιση. Πάντως, η στέβια η οποία παράγεται στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα από τις εταιρείες παραγωγής αναψυκτικών.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην αγορά. Τα δεδομένα της τελευταίας άλλαξαν άρδην από την επιτυχία της Green Cola που από την Θράκη όπου βρίσκεται η παραγωγική της βάση κατάφερε να αποκομίσει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό απέναντι στις πολυεθνικές (8% μερίδιο στην cola). Αλλά, δεν ήταν μόνο η Green Cola, μπήκαν και οι άλλες ελληνικές εταιρείες παραγωγής που διαθέτουν μέσα και δυνάμεις όπως οι εταιρείες Βίκος και Λούξ που έκαναν μια δυναμική προώθηση των νέων προϊόντων τους. Στα ίδια βήματα και η ΕΨΑ που δείχνει αντοχή στον ανταγωνισμό. Και οι τρείς με τον ένα ή άλλο τρόπο έβαλαν στέβια ή και στέβια στην δική τους cola.

Από την άλλη πλευρά η Coca - Cola παγκοσμίως έχει βγάλει την πράσινη Coca - Cola Life που περιέχει στέβια μαζί με ζάχαρη.

H «πιάτσα» υποστηρίζει ότι η Coca-Cola προσπάθησε να την φέρει στην Ελλάδα πριν από δυο χρόνια αλλά οι ποιοτικές έρευνες έδειξαν οτι δεν θα πιάσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα