Γιατί το Brexit μπορεί να πυροδοτήσει bull market στον χρυσό

Ο χρυσός βρίσκεται στην αρχή ενός μεγάλου bull market μετά το Brexit, εκτιμά ο Jake Klein, βετεράνος αναλυτής στην Evolution Mining Ltd., όπως αναφέρει το Bloomberg.

Με την αύξηση της αβεβαιότητας οι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά, αναφέρει ο Klein. «Είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα, έχει επιτελέσει τον ρόλο του επενδυτικού «καταφυγίου» για πάνω

από 2.000 χρόνια» τονίζει.

Ο χρυσός έχει καταγράψει ράλι από την Παρακευή, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε κλίμα αποφυγής ρίσκου. «Το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι το ερώτημα του αν βρισκόμαστε στις πρώτες γραμμές μιας μεγάλης διόρθωσης και μιας αλλαγής στο οικονομικό και πολιτικό παγκόσμιο σύστημα. Αν όντως είναι έτσι, τότε μάλλον βρισκόμαστε ενόψει ενός μεγάλου bull market στον χρυσό» λέει.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση ενισχύθηκε έως και 8,1% την Παρασκευή, μετά τα αποτελέσματα υπέρ του Brexit, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Οι μετοχές χρυσού έχουν επίσης ενισχυθεί, όπως της Evolution που κατέγραψε «άλμα» 19% την Παρασκευή, έχοντας ενισχυθεί 77% από την αρχή της χρονιάς. Στον Καναδά, η Barrick Gold Corp έκλεισε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Οι επενδυτικές έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την τιμή του χρυσού. Η Morgan Stanley αύξησε την τιμή στόχο για το bullion κατά 8% για το 2016 και κατά 13% για το 2017, ενώ και η Goldman Sachs Group Inc. αύξησε τους τρίμηνους, εξάμηνους και δωδεκάμηνους στόχους κατά 100 δολάρια, επικαλούμενη το κλίμα αποφυγής ρίσκου.

Πάντως δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι ο χρυσός είναι το καλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή. Ο βετεράνος επενδυτής Jim Rogers είπε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος θα προτιμούσε το δολάριο από τον χρυσό, δεδομένου ότι, όπως λέει, το bullion έχει ήδη καταγράψει ράλι το 2016 πριν το δημοψήφισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα