Γιατί τα κεντρικά των τεχνολογικών κολοσσών είναι κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα

Με πολλές εταιρείες τεχνολογίας να απολαμβάνουν παγκόσμια προβολή, κάποια κεντρικά γραφεία έχουν γίνει αρχιτεκτονικά θαύματα από μόνα τους.

Ακόμη και γραφεία που δεν είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, έχουν αποκομίσει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και για τα προνόμια των εργαζομένων τους όπως μασάζ, γήπεδα βόλεϊ, καφετέριες με δωρεάν γκουρμέ φαγητό, στεγνό καθάρισμα και γιατρούς. Τόσο τα σύγχρονα κτίρια όσο και ο τρόπος ζωής είναι συναρπαστικά για τους ξένους, όπως αναφέρει το CNBC.

Οι έδρες των δισεκατομμυρίων δολαρίων ορισμένων εμβληματικών εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ. έχουν γίνει τόσο διάσημα, που τουρίστες από όλο τον κόσμο συρρέουν για να τα δουν - και ίσως να εντοπίσουν και ένα αυτοκίνητο που οδηγείται μόνο του.

Όταν η Amazon πρότεινε να επενδύσει 5 δισ. δολάρια στην κατασκευή της δεύτερης έδρας της, οι πόλεις φιναλίστ πρότειναν κάποια φανταστικά σχέδια, όπως δημόσιες πλατείες, χώρους μικτής χρήσης, αποκλειστικές λωρίδες κυκλοφορίας για αυτόνομα οχήματα και ακόμη και ένα συρμό υψηλής ταχύτητας στο Ντάλας. Το Σάββατο, η The Washington Post ανέφερε ότι η Amazon κλείνει προς στη Βόρεια Βιρτζίνια για το 2ο αρχηγείο της.

Googleplex

Περισσότερο πανεπιστημιούπολη παρά ένα κτίριο γραφείων, η έδρα της Google στο Mountain View, στην Καλιφόρνια, επεκτείνεται σε περισσότερα από 12 στρέμματα. Για να πάει από το ένα άκρο στο άλλο, η Google προσφέρει στους υπαλλήλους της δωρεάν πολύχρωμα "Ποδήλατα G". Υπάρχουν επίσης οργανικοί κήποι, γήπεδα τένις, αθλητικά γήπεδα και γήπεδα για beach βόλεϊ.

Μπροστά στο κύριο κτίριο, το Googleplex, θα δει κανείς τον σκελετό ενός T-Rex, μια υπενθύμιση στους υπαλλήλους της Google, όπως λέγεται, να μείνουν μέσα στα πράγματα και να μην γίνουν δεινόσαυροι. Στο εσωτερικό, οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε μαθήματα γυμναστικής, μασάζ, γυμναστήριο 24 ώρες το 24ωρο, ιατρείο, εγκαταστάσεις στεγνού καθαρισμού καθώς και καφετέριες και μικρές κουζίνες, κάποιες από αυτές με υπαίθρια καθίσματα.

Ενώ οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τους χώρους, δεν επιτρέπονται μέσα στα κτίρια εκτός εάν συνοδεύονται από υπάλληλο της Google. Η εταιρεία δεν πραγματοποιεί ξεναγήσεις. Η Google έχει επίσης ένα κέντρο επισκεπτών αλλά δεν μπορεί να μπει κανείς χωρίς συνοδεία από την Google. Δίπλα στο κέντρο επισκεπτών είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία: ένας κήπος γλυπτικής με διάφορα αγάλματα Android, ένα για κάθε έκδοση του λογισμικού. Οι εκδόσεις έχουν όλες ονόματα γλυκών, έτσι υπάρχει ένα cupcake, donut, σάντουιτς παγωτού, KitKat, μελόψωμο και κηρήθρα.

Apple Park

Περισσότεροι από 12.000 υπάλληλοι της Apple μετακόμισαν στο Apple Park των 175 στρεμμάτων στο Cupertino της Καλιφόρνιας τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Το δακτυλιοειδές κτίριο, το οποίο μοιάζει με διαστημόπλοιο, εκτείνεται σε 2,8 εκατ. τετραγωνικά πόδια και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από καμπύλο γυαλί. Το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από την φημισμένη αρχιτεκτονική εταιρία Foster + Partners, περιβάλλεται από πάρκα τα οποία η Apple δημιούργησε αφαιρώντας 5 εκατ. τετραγωνικά πόδια ασφάλτου και αντικαθιστώντας τα με 9.000 ανθεκτικά στην ξηρασία δέντρα και πεδιάδες.

Υπάρχει ένας οπωρώνας, λιβάδι και λίμνη στο πάρκο. Οι εργαζόμενοι που έχουν κουραστεί από το γυμναστήριο των 100.000 τετραγωνικών ποδιών μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα δύο μίλια πεζοπορίας και διαδρομών στις εγκαταστάσεις.

Το κτίριο τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σύμφωνα με την Apple, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Υπάρχει επίσης ένα αμφιθέατρο 1.000 θέσεων, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τον ιδρυτή Steve Jobs και διαθέτει ένα γυάλινο κύλινδρο ύψους 20 ποδιών, με μεταλλική οροφή από ανθρακονήματα στην είσοδό του.

Salesforce Tower

Ο πύργος της Salesforce στο Σαν Φρανσίσκο είναι το ψηλότερο κτίριο γραφείων δυτικά του Σικάγου. Ο ουρανοξύστης των 1,1 δισ. δολαρίων που άνοιξε το 2016 ανεβαίνει 61 ορόφους στην περιοχή του Transbay στο κέντρο της πόλης. Έχει γίνει γρήγορα ορόσημο όχι μόνο λόγω του ύψους του αλλά και λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης φωτεινής οθόνης στην κορυφή του κτιρίου. Οι τελευταίοι εννέα όροφοι του κτιρίου διαθέτουν 11.000 LED φώτα στο εξωτερικό που παρουσιάζουν έργα του καλλιτέχνη Jim Campbell.

Κάθε όροφος έχει μια αίθουσα διαλογισμού με μαξιλάρια δαπέδου και βιβλία για τους υπαλλήλους. Υπάρχουν επίσης δωμάτια για γονείς σε κάθε τρίτο όροφο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θηλασμό.

Δεν υπάρχει τραπεζαρία δεδομένου ότι η Salesforce ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να βγουν έξω και να αγοράσουν γεύμα, αλλά υπάρχει ένα σαλόνι σε κάθε όροφο με μεγάλα άνετα καθίσματα. Υπάρχουν επίσης κοινωνικά σαλόνια με τοιχογραφίες του καλλιτέχνη Shinji Murakami και μία κουζίνα με σνακ και ποτά.

Facebook

Το Facebook μετακόμισε στο Menlo Park της Καλιφόρνια, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry, το 2015. Το πιστοποιημένο από την LEED, MPK 20, όπως αποκαλείται, έχει μια πράσινη έκταση 9 στρεμμάτων με βρόχο μισού μιλίου που υφαίνει ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά, καφετέριες, χώρους συγκέντρωσης και καμπάνες εργασίας.

Στο εσωτερικό του, το κτίριο έχει ανοιχτό σχέδιο και διαθέτει μεγάλες τοιχογραφίες και εγκαταστάσεις τέχνης από τοπικούς καλλιτέχνες. Το νέο κτίριο συνδέει την παλιά έδρα της εταιρείας, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του αυτοκινητόδρομου, με μια σήραγγα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο ή να πάρουν ένα τραμ από τη μια πλευρά στην άλλη.

Οι περισσότεροι από τους 2.800 υπαλλήλους της εταιρείας κάθονται σε ευρύχωρα γραφεία χωρίς διαχωριστικά ή τοίχους, σχεδιασμένα για να προκαλούν την ανοικτότητα της εταιρείας. Ο χώρος περιλαμβάνει επίσης κάποιες καφετέριες και μικρο-κουζίνες, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να παίρνουν έναν καφέ ή σνακ, καθώς και χώρους με καναπέδες και λευκούς πίνακες για περιστασιακές συναντήσεις.

Microsoft

Η Microsoft πρόσφατα παρουσίασε το σχέδιό της να ανακαινίσει τα κεντρικά της των 500 στρεμμάτων στο Redmond της Ουάσιγκτον. Η ανακαίνιση, που μόλις ξεκίνησε, θα διαρκέσει πέντε έως επτά χρόνια. Τα παλιά κτίρια θα αφαιρεθούν και θα προστεθούν νέα.

Στο πλαίσιο του έργου, η Microsoft θα προσθέσει 18 νέα κτίρια, που κυμαίνονται από 180.000 έως 220,00 τετραγωνικά πόδια, φτάνοντας στο σύνολο 131 κτιρίων όταν ολοκληρωθεί.

Τα κτίρια που ανακαινίζονται με νέες τεχνολογίες, όπως αισθητήρες και συστήματα αυτοματισμού κτιρίων για την ασφάλεια και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι ύψους τεσσάρων έως πέντε ορόφων με ευρύχωρα αίθρια και αυλές. Η εταιρεία θα συνεχίσει επίσης να προσθέτει υπαίθριους χώρους συσκέψεων.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν μια ανοιχτή πλατεία 2 στρεμμάτων που μπορεί να χωρέσει έως και 12.000 άτομα. Συνολικά, το πολυετές έργο θα προσθέσει σχεδόν 3 εκατ. τετραγωνικά πόδια χώρου εργασίας και έχει σχεδιαστεί για να προάγει τη σωματική άσκηση και την εναλλακτική μεταφορά, σύμφωνα με το CNBC.

Τα γραφεία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για πεζούς και ποδήλατα και θα υπάρχει μια γέφυρα μόνο για πεζούς και ποδηλάτες που θα συνδέει και τις δύο πλευρές των εγκαταστάσεων.

Τα αυτοκίνητα θα παραμένουν σε ένα υπόγειο πάρκινγκ. Υπάρχουν επίσης διαδρομές για τρέξιμο και περπάτημα, εγκαταστάσεις ποδοσφαίρου και κρίκετ και εμπορικός χώρος. Η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Keywords
steve jobs, cnbc, ηπα, amazon, washington, google, view, beach, εταιρεία, android, cupcake, apple, foster, jobs, led, σνακ, facebook, τραμ, microsoft, νέα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, σταση εργασιας, www.facebook.com, www.google.gr, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, cupcake, ποδηλατο, αθλητικα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γηπεδα, δωρεαν, εδρα, ηπα, θαυματα, κηπος, κηποι, ονοματα, οροσημο, πλαισιο, ποδηλατα, σνακ, φυτα, amazon, apple, cnbc, microsoft, αρχιτεκτονικη, βορεια, βρισκεται, φαγητο, γεφυρα, γινει, γονεις, γραφεια, γυαλι, δεινοσαυροι, δεντρα, δωματια, αιθουσα, υπαρχει, εργα, επτα, εταιρεία, εταιρια, ζωης, υπηρεσιες, καναπεδες, εκδοσεις, κουζινα, κουζινες, κτιριο, κτιρια, μαξιλαρια, μασαζ, μικρο, μονα, ονομα, ουασιγκτον, οχηματα, πηγες ενεργειας, πινακες, ποδηλατες, ποτα, πρασινη, σαλονια, σαββατο, σηραγγα, σχεδια, σχεδιο, τοιχογραφιες, τρεξιμο, τραπεζαρια, ωρες, αιθρια, ασφαλεια, αυλες, beach, εννεα, foster, γυαλινο, jobs, led, μοιαζει, washington, πηγες, ποδια, rex, view, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα